Híres magyar sorozatgyilkosok – 10 vérfagyasztó igaz történet (18+)

Valljuk be, szeretünk borzongani, félni, izgulni. Sokszor még pénzt is fizetünk érte, hogy bérgyilkosok, sorozatgyilkosok agyafúrt tervein tövig rághassuk a körmünket a moziban vagy követhessük a róluk készült sorozatokat a streaming oldalakon. Amikor azonban fény derül arra, hogy közöttünk is élnek hidegvérrel, a legképtelenebbnél képtelenebb eszközökkel gyilkoló emberek, és a valóság még a fiktív krimiknél is rejtélyesebb bűnügyeket produkál, akkor már nem olyan szórakoztató a helyzet.

10 eset, híres magyar sorozatgyilkosok a múltból

Amikor híres magyar sorozatgyilkosok után kezdtünk olvasni, 10 igazán érdekes régi gyilkosságsorozatra bukkantunk. Nehéz őket rangsorolni, egyik elborzasztóbb, mint a másik, ezért legjobb, ha nem top10 listába foglalva, hanem ABC-sorrendben mutatjuk be őket.

Balogh Lajos, a százhalombattai rém

Balogh Lajos, a százhalombattai rém / Fotó: MTI

Az 1990-es években sokszor szerepelt a szalagcímekben a százhalombattai rém. A fiatal férfi élvezetből gyilkolt. Nézetei szerint ugyanis nem mindenkinek van joga az élethez. Első áldozata, a feleségének 16 éves húga, annyit vétett, hogy tiszteletlen volt a szüleivel, legalábbis Balogh szerint. A lány egy nap nem akart iskolába menni, így a férfi elhívta magához Százhalombattára, majd a közeli erdőben fojtogatta, ütlegelte, meztelenre vetkőztette, füvet etetett vele, ollóval szurkálta, és mindeközben rendszeresen ellenőrizte a pulzusát, hogy minél tovább tudja fenntartani a kínzását. A lány végül meghalt.

Balogh bűnlajstromán 4 lány és a saját édesapja meggyilkolása is szerepelt, de már 8 évesen is agresszivitást mutatott, amikor alaposan megvert egy 4 éves rokon kisfiút. A kegyetlen tetteket többnyire testvérével közösen követte el, megbántást utólag sem tanúsított. A kilencvenes évek közepe óta ül börtönben, elvileg 2025-ben szabadlábra helyezhetnék, de egy interjúban azt mondta, erre ő maga sem lát sok esélyt.

Ember Zoltán, alias hurkos gyilkos

Ember Zoltán, a hurkos gyilkos / Fotó: Blikk

Szeretet nélküli otthonban nőhetett fel, hiszen édesapja alkoholizmusa miatt korán meghalt, majd nevelőapát kapott, aki szintén ivott és gyakran bántalmazta őt. Az első áldozata is ő lett, egy csavarkulccsal vette el az életét, majd a férfi pénzét ellopva elment a szüreti bálba. Később a saját testvérét fojtotta meg a puszta kezével egy ingatlanértékesítési vita kimenetéül.

Ezután ámokfutásba kezdett, falusi idős embereket gyilkolt és vette el a pénzüket. A hurkos gyilkos nevet úgy kapta, hogy módszere szerint az áldozatok nyakát és bokáját kötötte össze, így a kétségbeesetten levegővételért rúgkapálók gyakorlatilag magukat fojtották meg. Egy alkalommal nyomot hagyott maga után. Életfogytiglani börtönre ítélték. 2015-ben végül a rácsok mögött ő is a saját módszere áldozata lett: felakasztotta magát.

Faludi Tímea, a gyilkos ápolónő

A Fekete Angyal a bíróságon / Fotó: Youtube

Fekete Angyal néven került be a hírekbe, egyike a legismertebb magyar női sorozatgyilkosoknak. A Nyírő Gyula Kórházban nővérként dolgozó Tímea 2000-2001-ben beteg embereket küldött a másvilágra halálos injekcióival. Az adatok rémisztőek, a gyanú szerint összesen 30-40 ember életét is kiolthatta, de ebből 7 esetet tudtak rábizonyítani.

Tetteit ő maga nem gyilkosságnak, hanem kegyes halálnak nevezte. Áldozatai gyógyíthatatlan betegek voltak, akik fájdalmaktól és súlyos tünetektől szenvedtek, ő pedig elmondása szerint ezeket akarta enyhíteni. A bíróság jogerősen 11 év börtönre ítélte, de jó magaviselet miatt 2009-ben szabadult.

Holhosné Papp Erzsébet, a nikotinos gyilkos

Holhos Jánosné, a nikotinos gyilkos / Fotó: Wikipedia

2 év alatt 4 áldozat. A növény termesztésében jártas asszony dohánylevelekből készített mérgező levet. Agatha Christie-féle krimibe illő történet, hogy nikotinoldatot vetett be tulajdonképpen bárki ellen, aki úgy érezte, hogy az útjában áll. Első áldozatául a saját férjét szemelte ki, akit mindössze fél év házasság után akart meggyilkolni, de amíg a tuti módszeren dolgozott egy 5 éves kislányon kísérletezett, és a saját barátnőjén, akivel épp haragban volt. Mindketten meghaltak.

Erzsébet második férje, akitől a Holhos nevet is kapta, egy gyilkossági kísérlete elől elmenekült, a következő szerelmét pedig a nő családja nem nézte jó szemmel, ezért a boldogsága útjában álló saját nővérét is megmérgezte. Végül egy méregszagúan a boltba visszaváltani vitt üveg buktatta le az asszonyt.

Tetteiről beismerő vallomást tett, megbánást viszont nem tanúsított. Halálra ítélték, felakasztására 1961-ben került sor.

Jancsó Ladányi Piroska, a leszbikus-nekrofil gyilkos

Jancsó Ladányi Piroska / Fotó: Facebook

A 19 éves nő törökszentmiklósi házába csábított lányokat, akiket megölt, majd titkos szexuális vágyait élte ki holttestükön. Egyszerre volt pedofil, nekrofil és leszbikus, áldozatainak meztelen testét minden alkalommal megnézte, sokszor maszturbálni is kezdett mellettük. A magyar női sorozatgyilkosok közül talán ő volt a legperverzebb. Összesen 5 gyilkosság történt, az esetek tanulmányozására később világhírű pszichiáterek is érkeztek Magyarországra.

Állítólag édesanyja nem csak tudott a szörnyű tettekről, hanem ki is rabolta az áldozatokat, még meg is hagyta neki, hogy tehetősek lányokat keressen. 1954-ben egy elmenekülő lány értesítette a hatóságokat, akik a háznál holttesteket és ruhákat találtak a kútba dobva.

A két halálra ítélt nőt 1954. decemberében akasztották fel.

Kiss Béla, a cinkotai asszonygyilkos

Kiss Béla, a cinkotai bádogos / Fotó: Wikipedia

Ha szóba kerülnek a legdurvább gyilkosságok Magyarországon, a cinkotai bádogos, Kiss Béla tetteiről nem lehet megfeledkezni. Ahogy a legbrutálisabb pszichopatákra jellemző, kimondottan szimpatikus, megbízható emberként épült be a környezetébe. Eközben viszont fáskamrája 7 ember holttestét rejtette, bádoghordóban tartósítva őket.

A dolgos, tisztességes bádogosként ismert férfit 1912-ben elhagyta felesége. Valószínűleg ez a szerelmi csalódás okozta pálfordulását, mert az ezután vele randevúzó nők mind életüket vesztették. Áldozatait újsághirdetésekben kereste, kimondottan magányos, naiv nőkre utazott.

Nem csak a tettei, a lebukása sem mindennapi. Az I. világháború idején katonaként szolgált távol otthonától. Cinkotai házába új lakók költöztek volna, és a felújítás megkezdésekor találtak rá a hordókra a holttestekkel. Kiss a háborúból nem tért haza, de hivatalosan nem esett el a fronton. Egyes pletykák szerint később Amerikában látták.

Kovács Péter, aka martfűi rém

Kovács Péter, a martfűi rém / Fotó: Magyar Rendőr, XXI. évfolyam

A Martfű környéki teherautó-sofőr átlagos életet élt, amíg nem találkozott egy filmmel, amelyben egy nőt megerőszakoltak. A jelenet annyira felizgatta, hogy 1957-ben maga is a tettek mezejére lépett. A Martfűi Cipőgyárból kisétáló fiatal hölgyeket vette célba, az első szexuális zaklatása pedig gyilkossággal ért véget. A gyanú azonban egy másik férfira terelődött, akinek szerelmi közeledését a lány nem sokkal azelőtt visszautasította. Nem tudjuk, miért vallotta be a férfi a gyilkosságot, de Kovács ezzel egy időre megmenekült, más került helyette elszámoltatásra.

Kovács közben megházasodott, de nem bírt a vágyával és újra megtámadott egy nőt. Az áldozat azonban el tudott hajolni a férfi gyilkos szerszáma elől, amely egy kalapács volt, és elmenekült a helyszínről. Amíg viszont a rendőrség végül elkapta a valódi gyilkost, még további áldozatok is előkerültek, a Tisza dobta partra holttestüket.

A letartóztatása után először mindent tagadott, de végül megtört. 4 gyilkosságról és 2 sikertelen támadásról beismerő vallomást tett. 1968-ban akasztották fel, az első gyilkosság után ártatlanul bebörtönzött férfi pedig 11 év után került újra szabadlábra és vissza a Martfűi Cipőgyár kollektívájába.

Pándy András, a lelketlen lelkipásztor

Pándy András és lányai / Fotó: murderpedia.org

A Pándy név is sokaknak lehet ismerős. A Belgiumban élő, magát lelkipásztornak kiadó férfi a saját lányával élt párkapcsolatban, de közben többször is házasságot kötött más nőkkel. Az első áldozattal, aki a férfi második felesége volt, a lánya, Ágnes végzett, féltékenységből. Ez indította el a lavinát.

A halott nő lányára később András csapott le egy kalapáccsal, majd egy vita hevében közösen ölték meg a férfi első feleségét és annak fiát is. Ágnes naivitást színlelve bejelentette rokonai eltűnését, holott jól tudta, hogy azok holttestei sósavba mártva várják, hogy a közeli vágóhídon megszabaduljanak tőlük. Végül egyszer csak megtört, és 5 gyilkosságban való részvételt vallott be a rendőröknek.

Pándy András életfogytiglant kapott, 2013-ban rácsok mögött halt meg. Ágnest 21 évre ítélték, 2010-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Bevonult egy apácazárdába.

Pipás Pista, a tanyasi iszákosok gyilkosa

Pipás Pista / Fotó: Wikipedia

Pipás Pista a magyar női sorozatgyilkosok listáján is szerepelhetne, ugyanis Fődi Viktória néven született. Nehéz sorsú gyerek volt, 13 évesen egy alkoholista földesúrhoz került, aki rendszeresen megerőszakolta. Ekkor úgy döntött, minden iszákos férfin bosszút fog állni. Megházasodott, de férjét hamar elhagyta. Átváltoztatta külsejét, férfiruhákba bújt, és pipázott – innen kapta álnevét is.

Először 1916-ban gyilkolt, egy nagyivó férj elnyomása alatt álló nő megrendelésére. Pipás Pista a férfit megfojtotta egy kötéllel és felakasztotta egy gerendára, mintha öngyilkosság történt volna. Beköltözött a férfi házába, ahol a feleségtől ételt és szállást kapott, de a nő később elzavarta.

Majd egyre több nő kérte fel, hogy végezzen férjükkel, és az öngyilkosság látszatát sokáig fenn is tudta tartani. Egészen addig, amíg egy asszony egy veszekedéshez kiérkező rendőrök füle hallatára el nem szólta magát egy korábbi „öngyilkossággal” kapcsolatban.

Pipás Pistát először halálra ítélték, Horthy Miklóstól azonban kegyelmet kapott. A halál a börtönben érte.

Romagyilkosok

A négy romagyilkos magyar sorozatgyilkos férfi / Fotó: Wikipedia

A híres magyar bűnügyek listája biztosan nem lenne teljes úgy, ha a romák ellen 2008 márciusától induló támadássorozatot kihagynánk. Négy férfi, Kiss Árpád, Kiss István, Csontos István és Pető Zsolt egy vadászfegyvereket kínáló hirdetés alapján betört egy házba és magához vett 2 golyós és 1 sörétes fegyvert töltényekkel. Néhány hónap múlva rálőttek három cigány család által lakott házra, ahol nem sérült meg senki, majd Molotov-koktélos támadásokat intéztek egy másik ház ellen, az ajtón kilépett nőt pedig lábon lőtték. Hónapokig ez váltakozott, éjjel lőtték cigány családok házát, ahol gyerekek is aludtak, vagy Molotov-koktélt dobtak rájuk, míg végül az egyik esetnél egy nő és egy férfi életét vesztette.

Nem sokkal később egy 19 éves fiút sebesítettek meg életveszélyesen, aki egy udvaron fát vágott. A következő év februárjában egy tatárszentgyörgyi családi házból Molotov-koktélos támadás miatt kiszaladó 5 éves kisfiút lőttek agyon, az apja és egy kislány is megsebesült. Szinte felsorolni is nehéz, hány esetben támadtak még családokra, s valamennyi áldozatuk roma származású volt. Amikor elkapta őket a rendőrség, még további támadásokat terveztek.

A bíróság a Kiss testvéreket és Pető Zsoltot tényleges életfogytiglanra ítélte, soha nem szabadulhatnak. Csontos István 13 évet kapott.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép:  A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay

Az Imprex hírportál csupán 6 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.

    editor
    Gacsó Anikó szabadúszó újságíróként és marketing szövegíróként segíti szerkesztőségünk munkáját.