21%-os állampapír – Íme az infók róla!

A Magyar Államkincstár 2024. január 24-én új, inflációkövető állampapírt bocsátott ki, amely várhatóan 21%-os éves kamatot fog fizetni. A papír, a Prémium Magyar Állampapír Plusz (PMAP+) 9 éves futamidejű, és az első kamatperiódus 1,5 évig tart, ez idő alatt fix, 9,9%-os kamatot fizet. A későbbi kamatperiódusok kamata az éves átlagos inflációt követi, plusz 3 százalékpont kamatprémiumot.

A 21%-os kamat rendkívül magasnak számít, és a befektetők körében nagy érdeklődést váltott ki. Azonban érdemes megfontolni, hogy a magas kamat mellett vannak kockázatok is.

Az egyik kockázat az, hogy a kamatprémium a jövőben csökkenhet. Ha az infláció csökken, akkor a kamatprémium is csökkenni fog, így a papír kamata is alacsonyabb lesz.

A másik kockázat az, hogy a papír futamideje hosszú, így a befektetők addig nem tudják visszakapni a befektetett pénzüket. Ha a jövőben a kamatok csökkennek, akkor a papír értéke is csökkenhet, így a befektetők veszteséget szenvedhetnek.

A 21%-os állampapír tehát kockázatmentes hozamot nem garantál. A befektetőknek érdemes mérlegelniük a kockázatokat és a várható hozamot, mielőtt befektetnének a papírba.

A 21%-os kamat előnyei

A 21%-os kamatnak számos előnye van. Egyrészt jelentős reálkamatot biztosít, ami azt jelenti, hogy a befektetés értéke a kamatok után is növekedni fog. Másrészt a papír kockázatmentesnek számít, mivel a magyar állam garantálja a kifizetést.

A 21%-os kamat előnyeit különösen azok a befektetők élvezhetik, akiknek szükségük van a magas hozamra. Ilyenek például a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíjuk nem elegendő a megélhetésükhöz.

A 21%-os kamat kockázatai

A 21%-os kamat mellett vannak kockázatok is. Az egyik kockázat az, hogy a kamatprémium a jövőben csökkenhet. Ha az infláció csökken, akkor a kamatprémium is csökkenni fog, így a papír kamata is alacsonyabb lesz.

A másik kockázat az, hogy a papír futamideje hosszú, így a befektetők addig nem tudják visszakapni a befektetett pénzüket. Ha a jövőben a kamatok csökkennek, akkor a papír értéke is csökkenhet, így a befektetők veszteséget szenvedhetnek.

A 21%-os kamat kockázatait különösen azok a befektetők érzékelhetik, akik rövid távú befektetést keresnek. Ilyenek például a kisbefektetők, akiknek a befektetéseikből szükségük van a jövedelemre.

Összegzés

A 21%-os állampapír egy rendkívül ígéretes befektetési lehetőség, de fontos megfontolni a kockázatokat is. A befektetőknek érdemes mérlegelniük a saját körülményeiket és céljaikat, mielőtt befektetnének a papírba.

21%-os állampapír információk itt!