5 módszer a lehető „leggyorsabb“ izomtömeg növeléshez

Mindig is ehettél amit csak akartál, de annak ellenére hogy barátaid irigykedve tekintenek rád, te nem érzed jól magad? Ha szeretnél mielőbb nagyobb testsúlyt elérni, akkor már előre búcsút mondhatsz az egészséges súlygyarapodásnak. Tartós eredményeket rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott étrenddel lehet elérni. De nemcsak most, hanem éveken keresztül, akár egy egész életen át.

Ami a leggyorsabb, nem mindig a legjobb

Ha azt gondolod elég csak több ételt fogyasztani (mindegy milyent), akkor könnyen ráfizethetsz, mivel az izmok helyett zsírt szedsz fel. Az ektomorfoknak (a legnehezebben hízó testalkat típus) nagy mennyiségű szénhidrát kezd lerakódni a hasuk táján, és így lassan kialakul a „pók testalkat“. Vagyis karcsú lábak, kezek és kiálló pocak. A gyors felszedés elképzelése csábító lehet, de mit érsz el vele? Maradandó életmód változást biztosan nem.

Hízni lehet szisztematikusan és egészségesen

A mérleg mutatója csak akkor kezd el felfelé mozogni, ha elkezdesz rendszeresen edzeni és elgondolkodsz azon, hogy mit eszel. Erőfeszítésed lehet csak évek múltával hoz eredményt. Ez egy rendszeres munka, mint minden, ami hosszú távú elégedettséget eredményez. Senki sem lett még gazdag egy éjszaka leforgása alatt.

Itt van öt tipp, melyek segítenek a testsúly növelésében és nemcsak Te, de izmaid is egészségesek lesznek. Hízni tényleg sokféle módon lehetséges, így kiválasztottunk néhányat a legérdekesebbek közül.

1.  Egyél gyakrabban, de bölcsen

Egy alapszabály, amit már az általános iskolában megtanultunk, hogy a súlygyarapodáshoz többet kell felvennünk, mint amit leadunk. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyél naponta 5 – 8-szor szükség szerint. A növényi és állati fehérjék felvétele természetes, de több szénhidrátot is megengedhetsz magadnak, amelyek lassabban emésztődnek, így alacsony a glikémiás indexük. A fehérjegazdag élelmiszerekből finom reggelit és vacsorát is készíthetsz.

2.  Végezz erősítő edzést

Akiknél problémás a súlygyarapodás, azoknak kevésbé tanácsosak a kondíció fejlesztő és állóképesség edzések, ahol bizonyára több kalóriát égetnek el. Ha mégis szeretnéd ezeket csinálni, akkor csak néhány percig az edzés elején. Inkább fordítsd figyelmedet a súlygyakorlatok felé saját súllyal vagy súlyzókkal. Kezdetnek nagyszerűek az olyan alapvető gyakorlatok, mint a guggolás, felhúzás vagy fekvenyomás.

3.  Fogyassz protein italokat vagy gainert

Mivel a táplálékból nem nyersz elegendő fehérjét, szerezz be proteint por formában. Legmegfelelőbbek lesznek a tejsavó koncentrátumok, kazeinek és a gainer. Oszd fel a fehérjét 2-3 adagra. Még a proteinnél is jobb a gainer, mert belőle 850 kalóriával többet tudsz nyerni.

4.  Barátkozz meg az egészséges zsírokkal

Étrended szerves részét kell, hogy képezzék az egészséges zsírok vagy telítetlen zsírsavak (Omega 3, 6,). Segítenek jó kondícióban tartani az ereket, de ezenkívül támogatják a mirigyek hormonális aktivitását is. Ezek megfelelő működése kulcsfontosságú az izomtömeg növelésében.

5.  5 naponként egyszer vegyél fel 150 % kalóriát

Próbáld ki Mauro Di Pasquale a nemzetközi erő-emelés bajnokának tanácsát, aki 5 naponként kalóriabomba felvételét tanácsolja. Nem egészségtelen ételek, hanem egészséges zsírok és fehérjék formájában. Ha a súlyod pl. 60 kg, szorozd ezt ki 35,6-al, így megkapod a javasolt kalóriabevitelt hétköznapokon – 2136. Az ötödik napon növeld a kalóriamennyiséget 50%-al, vagyis legyen a kalóriabevitel 3204 kcal.

Tarts ki

Ne feledd, hogy semmi sem tartós, ha valóban szeretnéd a változást. Változtasd meg étkezési szokásaidat és tornázz, de ne várj csodákra hónapról hónapra. Ne tántorítsanak el a lassú eredmények, légy türelmes és kitartó. Hiszen már az egy nagy pozitívum egészséged számára, hogy a jobb étkezési módok mellett döntöttél.