6 jel, ami arra utal, hogy munkahelyet vagy szakmát váltani – a Jooble szakértőinek véleménye

Munkahelyet vagy szakmát váltani ijesztő és kimerítő gondolat. Azt a munkát végezni, amely elveszi az összes életenergiát és motivációt, hidd el, hogy egyáltalán nem jobb. A Jooble álláskereső portál összegyűjtött 6 olyan jelet, ami arra utal, hogy ideje szakmát vagy munkahelyet váltanod.

A munkahely- és szakmaváltás sokak számára nehéz döntés lehet, amely számos tényezőtől függ. Ahhoz, hogy megértsd, mikor kell munkahelyet vagy szakmát váltani, több dolgot érdemes figyelembe venni, amiben a cikk során a Jooble szakértői segítenek. Legyen szó vagyonőr állás vagy projektmenedzser álláslehetőségről, a Jooble álláskereső portálon mindent megtalálsz, ami Magyarországon szóba jöhet. A weboldal célja, hogy összegyűjtse egy helyre az aktuális munkalehetőségeket, kényelmesen kategorizálja azokat munkakör, munkavégzés helye és egyéb szűrők segítségével. Így az álláskeresés sokkal kevesebb időt és energiát vesz igénybe.

Jooble: 6 jele annak, hogy munkahelyet kell váltani

A Jooble összegyűjtötte azokat a pillanatokat, amelyek feketén-fehéren azt mutatják, hogy ideje szakmát vagy munkahelyet váltanod. Ha érzed magadon ezeket a jeleket, akkor valószínűleg érdemes meggondolnod a váltást, hogy elkerüld a munkahelyi kiégést (ha ez még nem történt meg).

6 jel, hogy ideje karriert váltani

  1. Szomorú vagy

Ahogy telnek a napok, úgy érzed, egyre távolabb vagy az álmaidtól. Lelkileg fáradt vagy; alulteljesítesz, csúsznak a határidőid, és már nem tudod összeszedni az energiádat és a lelkesedésed a munkád iránt. De ez általában nem vall rád. Mi történik? Az igazság az, hogy még egy olyan munkában is, amelyet nagyon szeretsz és élvezel, vannak olyan esetek, amikor a munka egyszerűen munkának tűnik. Ha nem emlékszel arra, mikor éreztél utoljára pozitív energiákat egy új ötlettől, egy projekttől, úgy összességében a munkádtól, ideje, hogy újraértékeld a szereped a munkahelyen. 

A gyermekekkel való munka például nagyon inspiráló lehet, hiszen egy teljesen új szemléletet igényelnek és a gyermekektől sokat lehet tanulni. Államilag elismert képzéseket lehet kapni óvodai dajka állás érdekében, amelyek 1-2 hónapig tartanak, ezért ezek a munkakörök is szóba jöhetnek, ha szeretet a gyerekeket és szívesen dolgoznál velük. Ha nem, a Jooble álláskereső portálon rengeteg munkalehetőséget találsz Magyarországon és külföldön is.

  1. Nem érzed, hogy hatással vagy a munkafolyamatokra

Munkaköri feladatok nap mint nap ugyanazok. Minden nap egyformának tűnik – egyszerűen mintha csak robotolnál és automatikusan mennének a folyamatok. Alulértékeltnek érzed magad – mintha elpazarolnád az idődet és a tehetségedet, és a legjobb tulajdonságaidat pedig nem tudod hasznosítani. Az idő abbahagytad az új lehetőségek keresését ahhoz, hogy jobban teljesíts az adott munkahelyen. Nos, valószínűleg itt az ideje, hogy új szerepet találj, amely az erősségeidet tudja fejleszteni. A munkádnak és karrierednek növelnie kell az önbecsülésedet, nem pedig csökkentenie.

  1. Félsz dolgozni.

Minden nap arra jössz rá, hogy túl sokszor nyomod meg reggel a szundi gombot, vagy egy kis plusz lendület kell ahhoz, hogy felkelj és kimenj dolgozni. Lehet, hogy a projekt, amelyen dolgozol, egyszerűen nem izgat, vagy aggódsz a főnökkel való találkozás miatt. Itt már nem csak egy-egy napról van szó, hanem minden nap ez történik. Ha magadra ismertél, ideje lehet elgondolkoznod azon, hogy milyen más munkaterületek jöhetnek szóba, amelyek inspirálni fognak.

  1. Még a fizetésed sem tudja pótolni az elégedetlenségedet.

Lehet, hogy a fizetés jó, de a munka már annyira nem. Egykor a fizetés miatt maradtál, de most már ez sem elég. Az óra másodpercmutatóját figyeled minden meetingen. Egy hosszú hétvége után eljön a hétfő, kedd, és már csak azt várod, hogy újra szabadságra tudj menni. Értékeled át a munkád stabilitását, hiszen az eddigi jelek az egyértelmű mutatói annak, hogy jó lenne váltani.

  1. A munkád kihat a magánéletedre. 

A munka jelenthet kihívást, de nem szabadna teljesen kimerítőnek lennie. Ha krónikusan kimerült vagy, fejfájástól szenvedsz esetleg más testi tüneteket tapasztalsz, a szervezeted így próbál jelezni, hogy a jelenlegi karriered nem megfelelő az számodra. Emlékezz rá, hogy a szakmai életed nem szivároghat be a magánéletedbe. A tartós stressz negatívan befolyásolhatja a kapcsolataidat is. Ha a munka boldogtalanná vagy keserűvé változtat, érdemes elkezdened olyan tevékenységeket keresni, amelyekkel újra jól érezheted mgad a bőrödben.

  1. Új karrierről álmodozol

Az ebédszünetet azzal töltöd, hogy azon gondolkodsz, mit csinálnál a „következő életedben”, és azon töprengsz, hogyan teljesítenéd a kéthetes felmondást. Azon kapod magad, hogy munkahelyi e-mailek helyett álláskereső oldalakat böngészel, és kezdesz féltékeny lenni a barátaid karrierjére. Elgondolkozol, hogy hogyan szereztek ilyen „tökéletes” munkát. Már korábban is gondolkodtál a felmondáson, sőt, a barátaidnak is felhoztad az ötletet a beszélgetések során. 

Felmondanál a munkahelyeden, “ha tehetnéd”? Ha igen, ideje megtenni.