Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres olimpiai kvalifikációs világbajnokságán

A magyar versenyzőnek a végén keményen bele kellett állnia küzdelembe és részben ennek köszönhetően tudott a dobogó második fokára állni.

Rasovszky Kristóf az MTI-nek elmondta, hogy a hajrában a testét is használnia kellett, de mindezt szabályos keretek között tette pont úgy mint bármely más versenyző.

Úgy alakult, ahogyan elterveztem, végig tudtam menni az elejében, nem is akartam kiadni a kezemből ezt a pozíciót. A végén próbáltam minél több embert leszakítani, aztán a hajrában beletettem mindent. Azt mondták, legyek kemény, amennyire tudok, én pedig olyan kemény voltam, amennyire megengedik a kizárás nélküli határok

Rasovszky Kristóf

A versenyző arról beszélt, hogy testsúly fölényét használta ki ellenfelével szemben és úgy úszott, hogy kevesebb helye maradjon a 35 kilóval könyebb riválisának. Ezt a taktikát elmondása szerint gyakran alkalmazzk és nem ütközik a szabályzattal, ahogy az a végeredményből is beigazolódott.

Rajtam kívül ezt eddig mindenki megcsinálta minden egyes világbajnokságon, és ahogyan korábban soha senkit, most engem sem zártak ki ezért

nyilatkozta Rasovszky

A fiatal úszó, Betlehem Dávid csalódottan nyilatkozott, mivel egy ideig ugyan tartotta a lépést az élmezőnnyel, aztén kizökkent a ritmusból és lemaradt. A 19 éves versenyző, aki most vett részt élete első világbajnokságán, már a következő számokra koncentrál és arra törekszik, hogy jól teljesítsen.
A két versenyző edzője, Szokolai László pedig elmondta, hogy minden a tervek szerint alakult.

Gellért Gábor, a szövetségi kapitány is elégedetten nyilatkozott, kiemelve Rasovszky taktikus versenyzését.

Rasovszky Kristóf második helyezése a magyar küldöttség első érme Fukuokában, egyúttal az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezése is egyben. 

A bal oldali képen Rasovszky Kristóf látható az eredményhirdetésen. Közében Betlehem Dávid vereny közben, jobb oldalt pedig a német győztes, Florian Wellbrock.


Indexkép: Fukuoka, 2023. július 16. Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenye után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI