A Dal 2024 zsűri – íme a dalverseny ítészeinek névsora

A Dal 2024 február 2-án, pénteken 20:45-kor veszi kezdetét. A több száz beküldött dal közül idén először 60 kap lehetőséget a televíziós zsűri előtti bemutatkozásra. A produkciókat Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta zsűri értékeli. A továbbjutó 40-es mezőny február 10-től már az élő show-ban mutatkozhat be.

A győztes lemezkészítésre nyer lehetőséget a világhírű Hansa Studios-ban. A berlini patinás helyszínen a mai napig a legismertebb világsztárok veszik fel az albumaikat, így A Dal 2024 győztese különlegesen illusztris társaságban rögzítheti majd lemezét.

A válogatók után a versenydalok áthangszerelve térnek vissza a crossover elődöntő fordulóban, ahol neves zenei szakemberek segítik majd az előadókat. A döntőben a produkciók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangzanak el.

A Dal 2024 zsűri tagjai a következők:

  • Szandi
  • Ferenczi György
  • Németh Alajos Lojzi
  • Egri Péter

A Dal visszatérő ítésze, Egri Péter gyermeki kíváncsisággal és lelkesedéssel várja az évad újdonságát, a crossover fordulót, de bevallotta, minden évben a szimfonikus döntő ejti leginkább ámulatba. „Volt szerencsém a műsor extra produkciójában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával fellépni, így mondhatom, hogy valamennyi zenésznek a pálya csúcsát jelenti” – hangsúlyozta a Mystery Gang énekes-gitárosa.

Szeret főzni, kirándulni és gombát szedni – derült ki A Dal 2024 új zsűritagjáról, Németh Alajos Lojziról a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában. A Bikini alapítója, számtalan sláger szerzője, közelgő feladatáról is beszélt a közmédia csatornáján: nemcsak azt mondta el, mitől lesz sláger egy szerzemény, hanem azt is, hogy milyen dallal lehet megnyerni a Duna műsorát.

Segítő meglátásokra, építő kritikákra számíthatnak A Dal 2024 versenyzői Németh Alajos Lojzitól. A Duna dalválasztójának új zsűritagja egy korábbi beszélgetésben már kifejtette, zenei mindenevő, neki az számít, hogy jó legyen a dal és a lehető legjobban is legyen előadva. „A jó zenét keresem a műsorban, ugyanakkor a jó dalon kívül az is fontos, hogy felkészült legyen a zenekar, az énekes, hiszen fel is kell tudniuk játszani szerzeményeiket. Nem is akárhol, a híres berlini Hansa Studios-ban” – osztotta meg a hallgatókkal a Petőfi Rádió stúdiójában.

A Máté Péter-, Artisjus- és Fonogram-díjas zeneszerző, dalszövegíró hazánk egyetlen dalversenyének új ítésze szerint a győzelem nem attól függ, ki milyen régóta van a zenei pályán.  „Az nyeri el »Az Év Dala 2024« címet, aki azt a dalt teszi le az asztalra, ami első hallásra énekelhető. A nagy slágerek szívhez szólnak, olyan lelki mélységekbe hatolnak, hogy az ember már első hallásra megkönnyezi, vagy megmosolyogja, egyből tetszik neki”.

A Máté Péter-díjas, kétszeres Artisjus-díjas és kétszeres eMeRTon-díjas Ferenczi György negyedik alkalommal értékeli a versenydalokat a Duna showműsorában.

Ferenczi György szerint az idei műsor teljesen másról szól majd a versenyzőknek, mint a korábbi évadok: „Egy zenész ennél nagyobb lehetőséget nem kaphat, mint egy világhírű stúdióban készíthető lemez.” A Máté Péter-díjas, kétszeres Artisjus- és eMeRTon-díjas zenész évek óta Amerikában rögzíti lemezeit, így saját tapasztalata alapján úgy véli: „Olyan teljesítményt hoz majd ki a győztesből a berlini Hansa Studios, és annak szakemberei, valamint olyan hangzású és színvonalú album születik, amilyet jelenleg elképzelni sem tudnak a versenyzők.

Pintácsi Alexandra, Szandi a Duna dalversenyének új zsűritagja. A kétszeres eMeRTon-díjas énekes életét 13 éves kora óta a zene határozza meg.

Magyarország máig legfiatalabb platinalemezes előadója A Dal 2024 új zsűritagja. Szandit sokoldalú előadóként ismerheti az ország, a nézők láthatták tinisztárként, zenés vetélkedők versenyzőjeként, mozifilmben, musicalben és műsorvezetőként is. A Duna nagy múltú dalválasztójának zsűrijében először foglal helyet. „Izgatottan várom a műsort, egészen más szemszögből fogom nézni a versenyzőket, és mindegyik dalnak drukkolok majd. Az biztos, hogy amelyik produkció bekerül az adásba, az nagy hatással volt ránk az előzsűrizésnél” – árulta el Szandi. A kétszeres eMeRTon-díjas előadóművész hozzátette: rendkívül sokrétű zenei anyagot hallgattak meg, és nagy kihívás volt dönteni az előválogatóba jutott 60 dalról. „Engem az első pillanatban szíven ütő produkciókkal lehet levenni a lábamról, amelyben összhang van a zenekar és az énekes között, és el tudnak varázsolni” – vallotta be a nemzetközi hírű énekes.