A merevedési zavar mögöttes okaira hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem

A 40-50 év közötti férfiaknál gyakran előforduló merevedési zavarok új megvilágításba helyezik az egészségmegőrzést és a kardiovaszkuláris betegségek időben történő felismerését. A Semmelweis Egyetem legújabb kutatási eredményei alapján a merevedési zavarok nem csak kellemetlenségeket okozhatnak, hanem a szív-érrendszeri problémák korai jelei is lehetnek.

A merevedési zavarok gyakran összefüggnek a szív-érrendszer egészségével. Az erekciót elősegítő véráramlás és a szív egészsége közötti hasonlóságokra alapozva a kutatók azt találták, hogy a merevedési problémák hátterében álló érrendszeri problémák hamarabb felismerhetőek, mint a szívbetegségek. A szív koszorúereihez képest a hímvessző erei kisebb átmérőjűek, így az itt jelentkező problémák először a merevedés során mutatkoznak meg.

Az erekciós zavarok számottevően befolyásolják a férfiak életminőségét és önbizalmát. Emellett, mint kiderült, ezek a problémák ennél jóval többet is elárulhatnak az egészségünkről. Az erekciós problémákkal küzdő férfiaknál tíz év belül akár ötvenszer gyakrabban alakulhatnak ki szív-érrendszeri problémák, mint azoknál, akiknek nincsenek ilyen tüneteik. A merevedési zavarok ugyanis nem csak izoláltan jelennek meg, hanem egy sokkal mélyebb, érrendszeri problémára utalhatnak.

Az Andrológiai Centrum vezető szakorvosa, Kopa Zsolt, hangsúlyozza, hogy a merevedési zavarok gyakran nem a betegség maguk, hanem egyfajta figyelmeztető jelek. Ahogyan a szív és érrendszer egészsége közvetlenül összefügg, az erekciós problémák is a szív-érrendszeri állapotot tükrözhetik. Az érrendszeri problémák, mint például az érfalproblémák és a meszesedés, elsődlegesen az erekció során jelentkeznek, így a merevedési problémák időben történő felismerése a szívproblémák megelőzésének egy hatékony módja lehet.

Az Andrológiai Centrum szakértői azt javasolják, hogy minden 40-60 év közötti férfi, aki merevedési problémákkal küzd, keressen fel egy orvost és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat a szív-érrendszeri állapotának felmérésére. Az időben történő beavatkozás lehetővé teszi a szív-érrendszeri problémák korai felismerését és kezelését, csökkentve ezzel a komolyabb következmények kialakulásának kockázatát, mint például a szívinfarktus vagy agyvérzés.

Az andrológusok szerint a merevedési problémák megfelelő diagnózisát követően az orvosi beavatkozás több szintű terápiát foglal magában. Először a merevedési problémák tüneti kezelése történik meg, majd a mögöttes érrendszeri problémák orvoslása következik. A kutatók szerint az erekciós problémák többségének hátterében szervi okok állnak, de gyakran pszichés és szervi tényezők is összefonódnak.

Az egészséges életmód és a szív-érrendszeri egészség közötti összefüggések hangsúlyozása kulcsfontosságú a férfiak egészségének megőrzésében. A rendszeres testmozgás, az egészséges étrend, a stressz csökkentése és a megfelelő testsúlykontroll mind hozzájárulhatnak az egészséges szív és érrendszer fenntartásához. A kutatások azt is kimutatták, hogy a merevedési problémákkal küzdő férfiaknál tíz év alatt akár ötvenszer gyakrabban alakulhatnak ki szív-érrendszeri problémák, hangsúlyozva az egészséges életmód és a rendszeres orvosi ellenőrzések fontosságát. Az egészségtudatos döntések és a szakorvosi konzultációk hozzájárulhatnak a férfiak hosszú távú egészségének megőrzéséhez és a szív-érrendszeri betegségek korai felismeréséhez.


Ajánló, és ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI