Autópályamatrica 2024 – íme a hasznos infok

Autópályamatrica 2024 – 2024. január 1-jétől érvényes autópálya-matrica árak Magyarországon:

Országos matrica (D1, D2)
Heti (10 napos): 6 400 Ft, 9 310 Ft
Havi: 10 360 Ft, 14 670 Ft
Éves: 57 260 Ft, 81 280 Ft

Vármegyei matrica (D1, D2)
Éves: 6 660, 13330 Ft

A 2024-es autópálya-matrica árak a 2023-as árakhoz képest átlagosan 9,5%-kal emelkedtek. Az emelkedés mértéke a gépjárműkategóriától függően változik. A személygépkocsik esetében a díjemelés mértéke 9,6%-os, a motorkerékpárok esetében 9,7%-os, a tehergépkocsik esetében pedig 9,4%-os.

Az autópálya-matricák megvásárolhatók online, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján, valamint a MOL töltőállomásokon.

A matricák érvényességi ideje és a jogosultságuk a következő:

  • Heti (10 napos) autópálya matrica: Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.
  • Havi autópálya matrica: Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24 órájáig.
  • Éves vármegyei autópálya matrica: A vásárló által megadott vármegye összes útjára, valamint a határos vármegyék irányába az első csomópontig. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. (Decemberi elővásárlásban megvásárolt vármegyei e-matrica következő év január 01-től érvényes.)
  • Éves országos autópálya matrica: Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság. (Decemberi elővásárlásban megvásárolt éves e-matrica következő év január 01-től érvényes.)
  • Több havi (pl. féléves) matrica: Összevont (többhavi) e-matricák az éves matricák kényelmét biztosítják az évközben autópálya matricát vásárlók számára. Ez a megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel pl. 6 db havi matrica folytonossága esetén a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít.

A matricákat megvásárolhatja online, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján, valamint a MOL töltőállomásokon.