Csok plusz 2024 – íme a hasznos infok

Hornung Ágnes: elindult a csok plusz

Az új év új otthonteremtési támogatást hozott, ez a csok plusz – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön a kormány Facebook-oldalán megosztott videójában.

Hornung Ágnes azt mondta: a csok plusz egy legfeljebb 3 százalék kamatozású kölcsön, amelyet házaspárok igényelhetnek, és jelentős, akár 50 millió forintnyi segítséget jelent a családoknak, ha gyermeket terveznek és emellett új otthont vásárolnak, építenek vagy a meglévőt bővítik.

A kedvezményes kölcsön mértéke attól függ, hogy a vállalt gyermekekkel összesen hány gyermekessé válik a család – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy egy gyermek esetén 15 millió, két gyermeknél 30, három gyermeknél pedig akár 50 millió forint csok pluszt igényelhetnek.

Az így vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni – tette hozzá, azzal együtt, hogy a gyermek vagy a gyermekek érkezésével pedig további kedvezmények válnak elérhetővé: az első után akár egy évig szüneteltethető a törlesztés, a második és minden további gyermek után pedig 10-10 millió forinttal csökken a kölcsön fennálló tőketartozása.
“Aki szeretné felvenni a csok pluszt, javaslom, keresse fel bankját, ahol tájékozódhat a további részletekről és mindent megtudhat az ügyintézéshez szükséges lépésekről is” – mondta Hornung Ágnes.

Ráadásul – fűzte hozzá az államtitkár – a csok plusz a kistelepüléseken akár a falusi csokkal együtt is igényelhető.
Ez azt jelenti, hogy ha egy fiatal házaspár kistelepülésen szeretne otthont teremteni, akkor az 50 millió forintos csok plusz kölcsön mellett igényelheti a megemelt, így akár már 15 millió forintos, vissza nem térítendő falusi csokot is.

Úgy folytatta: ne feledkezzünk meg a szabadon felhasználható babaváró kölcsönről sem, amelynek összege január 1-től 11 millió forintra emelkedett, és otthonteremtésre is fordítható.
“2024-ben is a gyermekes családok mellett állunk, nemcsak a családi adórendszerrel és a széles körű támogatásokkal, hanem a korábbinál nagyobb családi otthonteremtési kedvezménnyel, illetve az új csok plusz kölcsönnel. Ezzel is segítjük a gyermeket vállalókat és nevelőket, hogy biztonságban és könnyebben tudjanak előre lépni” – hangsúlyozta Hornung Ágnes.

MTI

A megváltozott lakástámogatások részleteire hívja fel a figyelmet a Credipass

Budapest, 2024. január 26., péntek (MTI) – A lakástámogatásokkal kapcsolatos idei változások részleteire hívja fel a figyelmet az első igénylések alapján a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass hitelközvetítő pénteki közleményében.

A Credipass egyebek mellett jelezte: az állami lakástámogatásoktól függetlenül idén már lehetőség van az eddigi 20 százalék helyett 10 százalékos önerővel lakást vásárolni. Erre családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül bárki jogosult, aki 41 év alatti és korábban nem volt 50 százalékot elérő tulajdoni hányada semmilyen ingatlanban.

Az első lakástulajdon-szerzés ténye a 10 százalékos önerő miatt fontos feltétel, nem a csok plusz igénylés miatt. Az első közös lakásszerzés viszont a csok pluszt igénylők esetében a vételár felső határát határozza meg, de nincs hatással az önerő mértékére. A két kedvezményt együtt is alkalmazhatják azok a fiatalok, akik első lakásszerzők és egyben első közös lakástulajdonosok is lesznek. Azok az első közös otthonteremtők vásárolhatnak 80 millió forintos ingatlant 8 millió forint önerővel, ahol mindkét fél első lakástulajdonát vásárolja életében és mindketten 41 év alattiak – ismertette a Credipass.

Az ingatlannal kapcsolatos kritériumok között kiemelték, hogy csok plusz és falusi csok igénylésekor a minimális alapterület meghatározásánál figyelembe kell venni a már meglévő gyermekeket is. Az új rendelet különbséget tesz a lakás, illetve az egylakásos lakóépület, ház fogalma között, valamint új szabályozás lépett életbe az alapterületeknél is, mind a használt, mind az új ingatlanok esetében.

Ha az ügyfél korábban már igényelt csokot és ehhez kapcsolódó kamattámogatott hitelt, és a hitel még fennáll, akkor először a kamattámogatott hitelt kell végtörleszteni, ezután lehet az új csok pluszt igényelni. Ha vállalt gyermekre igényelték az otthonteremtési kedvezményt, és a vállalás nem, vagy csak részben teljesült, akkor a meg nem született gyermekre járó csok összegét büntetéssel növelten kell visszafizetni. A csok plusz mindig új gyermek vállalásával jár, így ennek a feltételnek mindenképpen teljesülnie kell az új igénylés után – hívták fel a figyelmet.

A csok plusz esetén az idén életbe lépett a minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszony meglétére vonatkozó elvárás, ami jelentős szigorítás a korábbi féléves időtartamhoz képest. A babaváró hitel esetében pedig az egyik félnek minimum 3 éves, megszakítás nélküli társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A csok plusz és a falusi csok kombinálása esetén a részletszabályok összehangolása az év eleji tapasztalatok alapján még várat magára, és a termék biztosan nem lesz minden banknál elérhető – írta közleményében a Credipass.

MTI