Davis Kupa Tatabánya 2024 – eredmény, menetrend, közvetités


Davis Kupa Tatabánya 2024 – Piros nyert, 3-2-re győztek a németek Tatabányán

Piros Zsombor tét nélküli mérkőzésen legyőzte Kevin Krawietz-et, így a németek 3-2-re nyerték meg a Tatabányán rendezett tenisz Davis Kupa-selejtezőt a magyar válogatott ellen.

A párharc zárófelvonását némi huzavona előzte meg, mivel először azt jelentette be a műsorközlő, hogy vége a programnak, A már győztes vendégek ennek megfelelően boldogan fotózkodtak egy hatalmas “Qualified” (Továbbjutott) táblával, a kapitányok és a játékosok interjúkat adtak a pályán, de egyszer csak kiderült, hogy a két kapitány közös döntése alapján lejátsszák az ötödik meccset is.
Addigra a hatezres Multifunkcionális Sportcsarnok telt házas közönsége a felére fogyatkozott, ám ők hangos ovációval fogadták, hogy Piros és a párosspecialista Krawietz vív még egy bemutató jellegű összecsapást.

A világranglistán 129. magyar fej fej mellett haladt a csak páros ranglistahelyezéssel rendelkező, ebben a műfajban kétszeres Roland Garros-bajnok ellenfelével, majd egy bréket követően, 6:5-nél a szettért adogatott. Csakhogy Krawietz visszabrékelt, a rövidítésben viszont végig Piros volt a jobb, és egy látványos átemeléssel lezárta a játszmát.
A folytatás 0:2-vel indult, de a hazai kedvenc hamarosan utolérte egyre lassabban mozgó riválisát, 5:3-nál már a mérkőzésért szervált, és egy ásszal befejezte a találkozót, amely 1 óra 19 percig tartott.
“Köszönöm mindenkinek, aki itt maradt. Kellett idő, amíg belejöttem ebbe a barátságos meccsbe, nem volt nagyon magas a színvonal, de jó volt újra pályára lépni a Davis Kupában” – nyilatkozta boldogan.
A párharcot megnyerő, háromszoros Davis Kupa-bajnok németek tehát 3-2-es összesítéssel jutottak tovább a DK-finálé 16 csapatos csoportkörébe, a vesztes magyar együttes pedig osztályozót vív ősszel.

Végeredmény:
Magyarország-Németország 2-3
——————————
Piros Zsombor-Kevin Krawietz 7:6 (7-2), 6:3
korábban:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7 (3-7)
Valkusz Máté – Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6
pénteken játszották:
Marozsán Fábián-Dominik Koepfer 2:6, 6:7 (4-7)
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5

Davis Kupa – Magyar vereség párosban, a továbbjutás küszöbén a németek

Marozsán Fábián és Valkusz Máté két szettben kikapott Kevin Krawietz-től és Tim Pütz-től szombaton a Tatabányán zajló Magyarország-Németország tenisz Davis Kupa-selejtező páros mérkőzésén, így az ellenfél 2-1-re vezet, és már csak egy győzelemre van a továbbjutástól.

A pénteki, elképesztő hangulat után a második napon is telt ház, azaz több mint hatezer szurkoló – a zászlók alapján többek között Nagyatádról, Nyíregyházáról és Mezőkövesdről – várta a résztvevőket a Multifunkcionális Sportcsarnokban.

Az 1-1-re álló csata programja a páros találkozóval folytatódott, és nem sokkal a kezdés előtt kiderült, hogy a két kapitány nem változtatott az eredetileg közölt “hadrenden”, így Marozsán és Valkusz igazi párosspecialistákkal csapott össze. Krawietz és Pütz sem szerepel ugyanis az egyéni világranglistán, de párosban a 15. és 16. helyen állnak, illetve kilenc és nyolc ATP-trófeát gyűjtöttek ebben a válfajban. A 32 éves Krawietz kétszeres Roland Garros-bajnoknak vallhatja magát, míg a négy esztendővel idősebb Pütz tavaly elődöntős volt Wimbledonban.
A találkozón a rivális duó tagjai, akik januárban negyeddöntőt vívtak az Australian Openen, igazolták hírnevüket, rendkívül összeszokottan mozogtak, és hihetetlen reflexszel dolgoztak a hálónál. Kétszer is elvették a magyarok adogatását, 3:0-ra, majd 5:1-re elhúztak, és noha a hazai kettős egy bréket visszavett, 36 perc elteltével a németeké lett a szett.

A folytatás kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, egyik fél sem jutott el fogadóelőnyig. Marozsán precízen ütött vonalakat, Valkusz pedig kíméletlen volt elöl, aztán előbbi bréklabdáról hozta a szerváját, így jutottak el a rövidítésig. Ennek az első négy pontját a rivális tökéletesen játszotta le, innen pedig már nem volt visszaút a házigazdák számára. A találkozó 1 óra 24 percig tartott.
Az 1-2-re álló párharc a két elsőszámú játékos, azaz Marozsán és Jan-Lennard Struff összecsapásával folytatódik, 2-2-es állás esetén még Fucsovics Márton is pályára lép Dominik Koepfer ellen.

Eredmény:
Magyarország-Németország 1-2 – állás a páros után
————————————————-
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7 (3-7)
pénteken játszották:
Marozsán Fábián-Dominik Koepfer 2:6, 6:7 (4-7)
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5
később:
Marozsán Fábián – Jan-Lennard Struff 15.05
Fucsovics Márton-Dominik Koepfer 17.00 körül

Davis Kupa Tatabánya 2024 – Marozsán kezd Koepfer ellen Tatabányán

Marozsán Fábián és Dominik Koepfer vívja a pénteki nyitómérkőzést Tatabányán a Magyarország-Németország tenisz Davis Kupa-selejtezőn.

A csütörtöki sorsoláson eldőlt, hogy a nap másik egyes meccsén Fucsovics Márton és Jan-Lennard Struff lép majd pályára a Multifunkcionális Sportcsarnokban. Szombaton a páros találkozóval kezdődik a program, majd két egyes összecsapásra kerül sor a péntekihez képest fordított felállásban. Párosban az ATP vonatkozó rangsorában 15. Kevin Krawietz és 16. Tim Pütz csap majd össze várhatóan Marozsánnal és Valkusz Mátéval.

Az ellenfélnél az olimpiai és kétszeres ATP-világbajnok Alexander Zverev betegség miatt ezúttal nem vállalta a Davis Kupát, a helyére Michael Kohlmann kapitány a világranglistán 92. Maximilian Marterert hívta be. Ő a montpellier-i tornáról érkezik, ám mivel a járatát törölték, valószínűleg csak este fut be Tatabányára.
Fucsovics Márton úgy vélekedett, hogy Zverev távollétében sem a magyarok számítanak esélyesnek.

“Így sem mi leszünk a favoritok, de legalább nyomás nélkül, felszabadultan játszhatunk. Persze a közönség sokat segíthet” – utalt arra, hogy a csarnokban már mindkét napra elfogytak a jegyek.
Martereren kívül Jan-Lennard Struff (24.), Dominik Koepfer (60.), továbbá Krawietz és Pütz alkotja a német csapatot, míg Nagy Zoltán kapitány Marozsán (57.) és Fucsovics (82.) mellett Piros Zsombort (129.), Valkusz Mátét (213.) és Füle Mátyást (549.) nevezte az összecsapásra.

Németország eddig háromszor (1988, 1989, 1993) ért a csúcsra a Davis Kupában. Magyarországon legutóbb 1978-ban játszott a két válogatott, akkor a hazaiak 3-2-re nyertek Taróczy Balázs vezérletével. Öt éve Frankfurtban a németek győztek, akik összesítésben 4-2-re vezetnek.

A tatabányai párharc – melyet az M4 Sport élőben közvetít – győztese továbbjut a finálé 16 csapatos csoportkörébe, a vesztes pedig osztályozót vív ősszel.
A program:
péntek 15.00:
————–
Marozsán Fábián-Dominik Koepfer
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff

szombat 13.00:
—————-
Marozsán, Valkusz Máté-Kevin Krawietz, Tim Pütz
Fucsovics-Koepfer
Marozsán-Struff