Egy program telepítésével csaltak ki 20 millió forintot áldozatukból, elfogták a csalókat

Egy program telepítésével csaltak ki 20 millió forintot áldozatukból. A bűnözök telefonon keresztül vették rá gyanútlan áldozatukat, hogy telepítse fel a távoli hozzáférést biztosító Anydesk nevű alkalmazást számítógépére, ezt követően 20 millió forintot utaltak át saját bankszámlájukra. – tudta meg az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának online csalásokról szóló keddi budapesti sajtótájékoztatóján az MTI.

Oláh-Paulon László alezredes közölte, hogy sikeresen azonosítótták majd összehangolt akció keretében el is fogák azt a hat feltételezett elkövetőt, aki végrehajthatta a kibertérben elkövetett bűncselekményt. Egyenlőre még vizsgálják, hogy másokat is megkárosítottak e a csalók.

Az elfogást követően a rendőrség mobiltelefonokat, SIM-kártyákat és nagy mennyiségű kézpénzt is foglalt le.
Marsi Tamás, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet főosztályvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, a kiberbűnözők elsősorban pénzt, másodsorban információt akarnak szerezni, amivel később hozzájuthatnak a pénzhez; az elkövetéseknél az emberi hiszékenységre építenek, és a leggyengébb láncszemre, az emberre fókuszálnak, azaz jellemzően olyan ajánlatot tesznek, ami „túl szép ahhoz, hogy igaz is legyen”, és valószínűleg nem is az.

A főosztályvezető elmodása szerint jelenleg a webáruházas csalások a legnépszerűbbek, melynek során a gyanútlan áldozat nem feltétlen károsul anyagiakkal, de a leadott rendeléskor a csalók hozzájutnak személyes adataihoz. A rendelt terméket nagy valószínűséggel sosem kapja meg az áldozat.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködést indított a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság, amihez tavasszal az Igazságügyi Minisztérium (IM) is csatlakozott.

Céljuk a csalások megelőzése oktatás és tájékoztatás útján.


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.