Ellátottak utazási utalványa 2024 – változtak az igénybe vehető utazási kedvezmények

Változtak az Ellátottak utazási utalványával igénybe vehető utazási kedvezmények

2024. március 1-jétől a jelenleginél egyszerűbb, az utazóközönség igényeihez igazodó tarifa- és kedvezményrendszer került bevezetésre a közforgalmú személyszállításban.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított, Ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől már nem csak korlátozott számú kedvezményes utazásra jogosít, és a kedvezmény mértéke is emelkedett. – áll a allamkincstar.gov.hu oldalon.

Az Ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra jogosít. Az utalvány érvényessége 2025. március 31-ig tart.

Az új kedvezmények igénybevétele során az Ellátottak utazási utalványa mellett a jogosult személyének azonosítása céljából a személyazonosításra alkalmas okmányt is be kell mutatni.
Az Ellátottak utazási utalványa új formátumban 2025-től kerül kiállításra.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az arra jogosultak részére – a 2024. március 1-je előtt hatályos jogszabály alapján – intézkedett a 2025. március 31-ig érvényes utazási utalványok kiállításáról és kiküldéséről. Ez az okmány a rajta feltüntetett érvényességi időn belül igazolja a jogosultságot a 2024. március 1-től bevezetett utazási kedvezményekre.
2024. március 1-jét követően tehát nem az utalványon olvasható, kedvezményekről szóló tájékoztató szerinti kedvezmények vehetők igénybe, valamint ettől az időponttól az utalvány hátoldalán lévő bélyegzőhelyek is funkciójukat vesztik.

Az Ellátottak utazási utalványa pótlása, cseréje (pl. elvesztés, megrongálódás esetén) díjmentesen kérhető a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.

Az utazási kedvezmények igénybevételével kapcsolatban figyelmébe ajánljuk a MÁV-VOLÁN Csoport új tarifarendszer bemutatására létrehozott honlapját, amelyet a www.ujtarifa.hu címen érhet el. Itt minden változásról részletes tájékoztatást talál, de az oldal a gyakran felmerülő kérdéseket érintően is folyamatosan frissülő iránymutatással, információval szolgál az érdeklődőknek.

Vonatkozó jogszabályok:
–    38/2024. (II. 29.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről