Előzetes letartóztatásban marad a francia rendőr, aki egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy tizenévest.

Előzetes letartóztatásban marad a francia rendőr, aki egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy tizenévest Nanterre-ben. Az eset hosszú zavargásokat váltott ki az elővárosokban. A 38 éves rendőrt szándékos emberölés miatt vádolták, és előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyvédje fellebbezést nyújtott be, de az illetékes fellebbviteli bíróság elutasította a kérelmet.

Az eddigi vizsgálat eredményei szerint a gépkocsiban ülő tizenéves és a rendőrök között ellentmondásos vallomások merültek fel, és a mobiltelefonos felvételen rögzített párbeszéd is tanúskodik erről. A fellebbviteli bíróság a vizsgálat alapján hozta meg döntését.

Az országos kiskereskedelmi forgalom csütörtökön viszonylag nyugodt volt, nincsenek nagyobb incidensek az egész országban. Az államfő, Emmanuel Macron a rend és nyugalom mellett érvelt, és az incidensek mélyebb okainak feltárását emelte ki. A kormány is hangsúlyozta, hogy az eseményeknek időre van szükségük a megértéshez, és figyelmeztetett a hamis válaszok elkerülésére.

A belügyminiszter, Gérald Darmanin elutasította az identitási érzelmezésre alapozott magyarázatokat, és arra kérte, hogy ne tegyék egy kosárba az érintett negyedek lakóit. Hangsúlyozta, hogy a rendbontásokért felelős emberek túlnyomó többsége francia állampolgár. Azonban felmerült az igény egy szociológiai tanulmány elkészítésére, hogy megértsék, kik az előállított emberek.

A belügyminiszter azt is elutasította, hogy a szociális helyzetet kizárólag okolják az eseményekért. Szerinte ez sértés lenne azokkal a szerényen élő családokkal szemben, akik tisztességesen dolgoznak és betartják a rendet. Darmanin, aki maga is bevándorló származású, hangsúlyozta, hogy minden embernek megvan az egyéni szabadsága és akarata a boldogulásához, és az államnak támogatnia kell ezt az akaratot.


Indexkép: A kép csak illusztráció! – Fotó: Unsplash
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.