Elveszett az a tengeralattjáró, amely a Titanic roncsainak felfedezésére indult

Kedden folytatódtak a kutatások az Atlanti-óceán fenekén található Titanic roncsainál, miután vasárnap reggel nyomtalanul eltűnt az öt fős tengeralattjáró, amely turistákat szállított a helyszínre.

A Boston-i parti őrség hétfőn megerősítette, hogy folyamatban vannak a keresési műveletek Kanada délkeleti partjai mentén, az OceanGate Expeditions által üzemeltetett jármű után.

A cég közleményében kifejtette, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy a legénységet biztonságosan visszahozzák.

Minden figyelmünket a tengeralattjáróban tartózkodó személyzet és családjaik irányába fordítjuk

olvasható a közleményben.

Nagyon hálásak vagyunk a kormányzati ügynökségek és mélytengeri cégek kiterjedt segítségéért, amit a tengeralattjáróval való kapcsolatfelvételi erőfeszítéseink során kaptunk.

részlet az OceanGate Expeditions közleményéből

Az első parti őrségi körzet vezérőrnagya, John Mauger hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hivatalosak úgy vélik, hogy a járműnek „jelenleg 70 és 96 óra közötti [oxigén] áll rendelkezésre”.

A parti őrség Twitter-bejegyzése szerint a Mentő Koordinációs Központ segíti a mintegy 900 mérföldes távolságban található keresést Cape Cod, Massachusetts partjaitól, egy olyan repülőgéppel, amely képes a tengeralattjárók észlelésére.

A 21 láb hosszú tengeralattjáró röviddel azután tűnt el, hogy a kanadai kutatóhajó, a Polar Prince fedélzetéről indult – írta a parti őrség a Twitteren. Úgy tűnik, hogy a Polar Prince az OceanGate Expeditions által használt ugyanaz a hajó.

„Az öttagú legénység vasárnap reggel merült le, a Polar Prince személyzete pedig kb. 1 óra 45 perccel később vesztette el velük a kapcsolatot a merülés során” – közölte a parti őrség a Twitteren.

A Telegraph értesülései szerint a brit felfedező és üzletember, Hamish Harding azonosította magát mostohaapja közösségi médiában közzétett bejegyzésében, amely szerint az ő és mások életéről van szó.

Az OceanGate Expeditions öt fős tengeralattjárója képes körülbelül 2,5 mérföld mélyre merülni a víz felszíne alatt, és 96 órán át tartózkodni ott, a cég weboldala szerint.

A cég tavaly jelentette be, hogy turistautakat kínál a roncsokhoz idén kezdődően, és az 8 napos expedíciók költsége körülbelül 250 000 dollár.

A weboldala szerint jelenleg is folyamatban lévő expedíció tervezett befejezése kedden várható.

Pogue, aki tavaly részt vett egy OceanGate merülésen a Titanicnál a „CBS Sunday Morning” számára, elmondta hétfőn, hogy az OceanGate tengeralattjárójának nehézségei lehetnek a mérföldeket meghaladó utazás során az óceán fenekére, és hogy a múlt évben egy ponton eltévedtek egy Titanic-merülés során.

Tavalyi beszámolóiban a rossz időjárás miatt többször is elhalasztották a merüléseket, és egyik út végül meghiúsult. Egy másik alkalommal a tengeralattjáró eltévedt és sosem érte el a roncsot; azok a fedélzeten lévők megkapták a lehetőséget, hogy idén újra részt vegyenek a merülésen.

„Két és fél órán át tévedtünk” – mondta Shrenik Baldota utas a CBS News-nek.

Pogue beszámolója szerint a járművet videójáték-vezérlővel irányítják, és a roncs helyére szóló utasításokat szöveges üzenetben kapják.

Pogue reményét fejezte ki hétfőn, hogy a tengeralattjáróban tartózkodók biztonságban vannak, és hogy a keresés eredményes lesz.

„A bírálat azért érhet minket, mert valami nagyon, nagyon veszélyes dologba megyünk bele, és azt hiszem, hogy a bátorság fogalmát keresem” – mondta Pogue. „A csapat minden tagja, akivel találkoztam, teljes mértékben tisztában volt azzal, hogy valami nagyon kockázatosat teszünk, és ez a saját döntésük volt. Nagyon szeretném, ha biztonságban hazatérnének.”

Az eseményekről további információkra lehet számítani ahogy az események alakulnak és az illetékes hatóságok további tájékoztatást nyújtanak.


Indexkép: Keresési erőfeszítések folynak az eltűnt öt fős tengeralattjáró után a Titanic roncsa közelében. Fotó: OceanGate.
A cikk forrása: Huffpost

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.