Ezek lettek a legélhetőbb városok a világon 2023-ban

Bécs továbbra is a világ legélhetőbb városa a 2023-as Élhetőségi Index szerint, amelyet minden évben elkészít az Economist Intelligence Unit (EIU).

Az EIU 173 várost rangsorolt a világ minden tájáról több jelentős tényező alapján, beleértve az egészségügyet, oktatást, stabilitást, infrastruktúrát és környezetet.

A töretlenül az első helyet elfoglaló osztrák főváros a kiemelkedő oktatása és egészségügyi szolgáltatásai mellett a kiváló infrastruktúrája és a jó közbiztonsága miatt tudta megőrizni pozícióját az EIU felmérése szerint.

A várost, amely az évek során már többször is az élen végzett, követi a dán Koppenhága, amely megőrizte második helyét.

Míg Ausztrália nevezői, Melbourne és Sydney városai az utóbbi években lecsúsztak a listán, Sydney pedig nemrégiben kikerült a legjobb 10-ből, és Melbourne 2022-ben Japán Osaka városával osztozott a 10. helyen, idén mindkettő visszatért az élmezőnybe, harmadik és negyedik helyet szerezve.

Kanada is jól képviseltette magát idén, három városa – Calgary, Vancouver és Toronto – a top 10-ben található.

Ugyanakkor Svájc is két helyet kapott a legjobb 10-ben, a hatodik helyet Zürich szerezte meg, és Genf Calgary-vel holtversenyben a hetedik helyen végzett.

Osaka, amely kis mértékben javított kultúra és környezet értékelésén a Coviddal kapcsolatos korlátozások enyhítése miatt, a legjobb 10 között zárja a sort.

A coviddal kapcsolatos korlátozások enyhítése általában jót tett a világ élhetőségének 2023-ban

Upasana Dutt, az EIU Élhetőségi Indexének vezetője.

Az oktatás erősebben helyreállt, a gyermekek visszatértek az iskolákba, és jelentősen csökkent a terhelés a kórházakra és az egészségügyi rendszerekre, jelentős fejlődést mutatva néhány városban Ázsia és a Közel-Kelet fejlődő gazdaságaiban.

Így néz ki a top 10

  1. Bécs, Ausztria
  2. Koppenhága, Dánia
  3. Melbourne, Ausztrália
  4. Sydney, Ausztrália
  5. Vancouver, Kanada
  6. Zürich, Svájc
  7. Calgary, Kanada
  8. Genf, Svájc
  9. Toronto, Kanada
  10. Osaka, Japán

Indexkép: Pixabay
Forrás: cnn