Ezért repkedtek percenként helikopterek Budapest belvárosa felett a hétvégén

Számos forrás számolt be arról, hogy folyamatosan helikoptereket látni viszonylag alacsonyan szállva Budapest felett. Többek között mi is tapasztaltuk a jelenséget, ezért utána jártunk. A válasz a Magyar Nagydíj, melyet ezen a hétvégén rendeztek meg a Hungaroringen.

A helikopterek pedig azokat a kiváltságos embereket szállították a verseny helyszínére, Mogyoródra, akiknek volt felesleges néhágy százezer forintjuk egy vip légitaxira.
A Telex a Flightradaron követte nyomon a járművek mozgását és a lap arról is beszámolt, hogy egy kétszemélyes retúr jegyet már valamivel kevesebb mint 1000 euróból is ki lehetett hozni.

Persze ez az összeg mondhatni a fapados megoldás. A helikopteres cégek közül van jópár amely kiemelten figyelmet fordít a Hungaroring-transzferre, ami valljuk be nem meglepő, hiszen a Magyar Nagydíj számos olyan külföldit vonz hazánkba akiknek nem okoz gondot kifizetni néhany százezer forintot egy ilyen útért, sőt ez az összeg bizonyos esetekben akár néhány millióra is rúghat.

Ha Ferihegyről szeretnénk a Hungaroringre eljutni akkor méllyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Ebben az esetben már 3100 euró a fuvardíj, ami nagyjából 1,2 millió forintnak felel meg. – tudta meg a telex

A 444.hu úgy értesült, hogy Gyulay Zsolt, a Magyar Nagydíj főszervezője, megígérte Újpest polgármeserének, Déri Tibornak, hogy a helikopterek elkerülik a sűrűn lakott területeket. Ez azonban nem valósult meg.

Az ügyben Karácsony Gergely Főpolgármester is kinyilvánította véleményét Facebook oldalán.

A Főpolgármester kiemelte, hogy a közösségi élet olykor lemondásokkal jár, bizonyos rendezvények esetében az alkalmazkodás fontosságára hívta fel a figyelmet. A bejegyzésében úgy fogalmazott,

amikor néhány ember kényelme érdekében egy egész városnak kell feladnia a hétvégi nyugalmát, az ellenkezik minden közösség írott és íratlan szabályaival

Karcsony gergely facebook bejegyzéséből

Karácsony Gergely szerint a “helikoptertaxik” okozta károsító tényezők (pl: zajteher, környezetszennyezés) nincs arányban azzal, hogy pár kiváltságos ember szórakozzon egyet. Azt is kiemelte, hogy szívesen indítanak buszjáratokat a Forma 1 helyszínére.

Az azonban nem derült ki a bejegyzésből, hogy aki megengedheti magának, hogy helikopterrel repkedjen, az milyen megfontolásból döntene vajon a Főpolgármester által felkínált tömegközlekedés mellett. Elég valószínútlennek tűnik ugyanis, hogy valaki, akinek módjában áll a helikopteres luxust választnai, majd tömegközlekedésre cseréli azt a város lakosainak nyugalma érdekében.

Persze az sem jelenthető ki, hogy mindenkinek tönkretette volna a hétvégéjét a gyakori rotorzaj. Nincsenek pontos adataink arról, hogy milyen arányban okozott kellemetlenséget, de különböző portálok ezen témával foglalkozó cikkjeinek hozzászólásait elemezve körülbelül a lakosság 10-20%-át érinthették kellemetlenül a “helikoptertaxik”.

A telex továbbá még arról is beszámolt, hogy szerződéshosszabbítás miatt 2032-ig biztosan marad a Magyar Nagydíj és a vele járó forgalom is.

Amennyiben jobban érdekel maga a verseny, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla, hogyan zajlott a 38. Forma 1-es Magyar Nagydíj.


Kövessen minket Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztáció – Fotó: Pixabay
Forrás: 444.hu, telex.hu