Fagyos szentek napja 2024 – infok itt!

A fagyosszentek napja nem egyetlen nap, hanem három napból álló sorozat, mely május 12-én Pongrác napjával kezdődik, május 13-án Szervác napját követi, majd május 14-én Bonifác napjával zárul. 2024-ben ez a jeles esemény május 12-én vasárnap, május 13-án hétfőn és május 14-én kedden veszi kezdetét.

A fagyosszentek napja a népi hiedelemvilágban a tavasz utolsó hideg napjait jelképezi. A népi megfigyelések alapján ezen a három napon gyakran fordul elő lehűlés, sőt néha fagy is. Ez a hiedelem tükröződik a fagyosszentek napjához kapcsolódó szólásokban is, mint például: “Pongrác megfagyott a subában”, “Szervác vízbe fulladt”, “Bonifác megvakult a szúnyogcsípéstől”.

Természetesen a meteorológiai tudomány nem támasztja alá a fagyosszentek napjához kapcsolódó hiedelmeket. A májusi lehűléseknek más okai vannak, és nem kizárólagosan ezen a három napon fordulnak elő.

Azonban a fagyosszentek napja továbbra is népszerű hagyomány maradt Magyarországon. Sokan ezen a napon óvatosabbak a növények kiültetésével, és várnak még egy hetet a fagyosszentek elmúltával. Ezenkívül a fagyosszentek napja remek alkalom arra, hogy kiránduljunk a természetbe, élvezzük a tavaszi napsütést, és felkészüljünk a nyár beköszöntére.

Íme néhány ötlet, hogyan töltheted el a fagyosszentek napját 2024-ben:

  • Sétálj a természetben, és gyönyörködj a tavaszi tájban.
  • Látogass el egy botanikus kertbe vagy arborétumba.
  • Ültess virágokat a kertedbe vagy az erkélyedre.
  • Szervezz pikniket a családoddal vagy a barátaiddal.
  • Készíts finom tavaszi ételeket.

Bár a fagyosszentek napjához kapcsolódó hiedelmek nem tudományosan megalapozottak, ez a hagyomány továbbra is édekességnek számít, amely összeköti az embereket a természettel és a tavasz örömeivel.