Férfi kézilabda olimpiai selejtező 2024 – meccsek, eredmények, infok


Férfi kézilabda olimpiai selejtező – Párizsi kvótás a magyar válogatott

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban -, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

Eredmény, 3. (utolsó) forduló, 3. csoport:
Magyarország-Portugália 30-27 (16-16)
————————————
Tatabánya, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 39/30, illetve 50/27
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/2
kiállítások: 6, illetve 8 perc

Magyarország:
————
Mikler – Bóka 1, Szita 4, Lékai 2, Bánhidi 4, Ancsin 2, Imre 9, cserék: Sipos, Fazekas 2, Ligetvári, Bartucz, Bodó 1, Ilic 3, Rosta 2

A magyar együttes – amelyből ezúttal Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Palasics Kristóf maradt ki – annak tudatában kezdte a meccset, hogy csak győzelem esetén szerez olimpiai kvótát.
Még tíz perc sem telt el, amikor a portugálok időt kértek, mert 7-4-es hátrányban voltak a jól összpontosító, higgadtan, pontosan játszó házigazdákkal szemben. Amikor egy gólra felzárkózott az ellenfél, Bartucz László váltotta Mikler Rolandot a magyar kapuban, és két védéssel mutatkozott be. A túloldalon is kapust cseréltek, de a huszadik percig kellett várniuk az első védésükre. Ekkor már 13-9-re vezetett a házigazda, de a 24. perc után megakadt a támadójátéka, a hibákat pedig rendre góllal büntette az ellenfél. Bodó Richárdék hat percig nem találtak be, a hatékonyabb védekezésre váltó portugálok egy 4-0-s sorozattal fordítottak és a meccs során először vezettek, de az első félidő döntetlennel ért véget.

Árulkodó statisztikai adat volt, hogy a portugál csapat héttel többet lőtt kapura az első hatvan percben, mint a hazaiak, utóbbiaknak viszont öttel több védésük volt.
Nem kezdte jól a második felvonást a magyar együttes, ráadásul Bánhidi Bence boka-, Ancsin Gábor pedig térdsérülés miatt kivált a játékból. A szakmai stáb 21-18-as hátránynál időt kért, Bánhidi vissza tudott állni, és úgy tűnt, csapata lassacskán megtalálja a megoldást az ellenfél gyors visszarendeződésére és rendkívül szigorú védekezésre (22-22).
Az utolsó 12 percet Sipos Adrián nélkül játszották le a magyarok, mert a beálló döntetlen állásnál piros lapot kapott fejre irányuló ütésért. Portugália megint ellépett kettővel, ekkor Fazekas Gergő helyére visszaállt Lékai Máté irányítani, és ez bizonyult a siker kulcsának. Egy 3-0-s sorozattal összejött a fordítás, a 27. perc után megint a házigazdáknál volt az előny, és 27-25-nél elérhető közelségbe került a kvóta.

A következő gólt az ellenfél lőtte, de a meccs legvégén a remek magyar védekezés, Bartucz László bravúros védései, illetve – a később a mezőny legjobbjának megválasztott – Imre Bence, Bodó Richárd és Lékai Máté góljai olimpiai kvalifikációt jelentettek.

Mikler Roland egy, Bartucz László 12 védéssel járult hozzá a sikerhez. Pedro Portela hat, Martim Costa és Luís Frade öt-öt góllal, Diogo Marques öt védéssel zárt, míg váltótársa, Gustavo Capdeville egyszer sem tudott hárítani.

A két csapat tizedik egymás elleni mérkőzésén három portugál siker mellett hetedszer győztek a magyarok.

Korábban: Norvégia-Tunézia 41-24 (20-12)
A végeredmény: 1. (és kvótát szerzett) Norvégia 6 pont, 2. (és kvótát szerzett) Magyarország 4, 3. Portugália 2, 4. Tunézia 0

Az olimpia férfi kézilabdatornájának résztvevői:
———————————————–
Franciaország (rendező), Dánia (világbajnok), Egyiptom (Afrika-bajnok), Argentína (a Pán-Amerikai Játékok győztese), Japán (ázsiai selejtező győztese), Svédország (Eb-bronzérmes, az Európa-bajnok jogán), Spanyolország, Szlovénia, Németország, Horvátország, Norvégia, Magyarország

Férfi kézilabda olimpiai selejtező – Ezúttal sem hagyná ki az európai ötkarikás játékokat a magyar válogatott

Amióta a férfi kézilabda olimpiai sportág, minden európai ötkarikás játékokon ott volt a magyar válogatott, amely csütörtöktől vasárnapig Tatabányán harcolhatja ki, hogy nyáron Párizsban folytatódjon ez a szép sorozat.

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban -, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány együttese csütörtökön 21 órától Tunéziával, szombaton 19.30-tól Norvégiával, vasárnap 21 órától Portugáliával játszik. A csoport első két helyezettje jut ki az ötkarikás játékokra.
“A játékosoknak, a vezetőknek, a szakmai stáb tagjainak és a szurkolóknak is a kvalifikáció a vágyuk, céljuk, hiszen legutóbb 12 évvel ezelőtt voltunk olimpián, és nem kevés idő telt el azóta” – mondta Nagy László, a magyar szövetség elnökségi tagja.
Hozzátette, mindenki tudja, hogy nem lesz egyszerű a feladat, mert nem könnyű a csoport, nagyon nehéz ellenfelek jutottak a válogatottnak.
“Egyedi hangulatú az olimpia, más világversennyel nem hasonlítható össze. A világ legjobb sportolóival egy légtérben, egy közegben lenni nagyon jó dolog, ezt kívánom a magyar válogatott játékosainak” – szögezte le a magyar válogatott csapatvezetője.
A magyar együttes örökmérlege mindhárom ellenfelével szemben pozitív, de a norvégoktól a legutóbbi négy alkalommal, a portugáloktól pedig a legutóbbi három meccsből kétszer simán kikapott. A januári, németországi Európa-bajnokságon történetük legjobb eredményét érték el a magyarok az ötödik helyezéssel. A portugálok hetedikként, a norvégok kilencedikként zártak, Tunézia pedig bronzérmes lett az Afrika-bajnokságon. A tavalyi világbajnokságon mind a négy csapat ott volt: Norvégia a hatodik, Magyarország a nyolcadik, Portugália a 13., Tunézia a 25. helyen végzett.

A magyar válogatott kerete:
—————————
kapusok:
Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (CB Ciudad de Logrono, spanyol)
jobbszélsők:
Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA), Imre Bence (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
jobbátlövők:
Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (HSV Hamburg, német)
irányítók:
Lékai Máté (Ferencváros), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
beállók:
Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)
balátlövők:
Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
balszélsők:
Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
A tornára 18 fő nevezhető, közülük kerül ki a mérkőzésenként pályára lépő 16 játékos. A torna alatt a 18-as és a bő 35 fős keret között öt cserére van lehetőség.

A torna menetrendje:
——————–
Eredmény, 3. csoport, 1. forduló:
Magyarország-Tunézia 33-24 (17-10)
Norvégia-Portugália 32-29 (18-13)

március 16., szombat:
Portugália-Tunézia 37–29 (18–12)
Norvégia-Magyarország 29–25 (16–13)

március 17., vasárnap:
Norvégia-Tunézia 41-24 (20-12)
Magyarország-Portugália 30–27 (16–16)
A végeredmény: 1. (és kvótát szerzett) Norvégia 6 pont, 2. (és kvótát szerzett) Magyarország 4, 3. Portugália 2, 4. Tunézia 0

A magyar válogatott statisztikája:
———————————
Tunézia ellen 7 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, a legutóbbi mérkőzésen: 26-21 (2019. január 20., Herning, világbajnoki középdöntő)
Norvégia ellen 32 mérkőzés, 18 győzelem, 2 döntetlen, 12 vereség, a legutóbbi mérkőzésen: 25-33 (2023. január 27., Stockholm, világbajnokság, az 5-8. helyért)
Portugália ellen 9 mérkőzés, 6 győzelem, 3 vereség, a legutóbbi mérkőzésen: 20-27 (2023. január 16., Kristianstad, világbajnoki csoportmérkőzés)

A további selejtezőcsoportok:
—————————–
1. csoport (Granollers): Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília
2. csoport (Hannover): Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria

Az olimpia férfi kézilabdatornájának biztos résztvevői:
——————————————————
Franciaország (rendező), Dánia (világbajnok), Egyiptom (Afrika-bajnok), Argentína (a Pán-Amerikai Játékok győztese), Japán (ázsiai selejtező győztese), Svédország (Eb-bronzérmes, az Európa-bajnok jogán)