Fiktív számlák miatt bírságolt meg a NAV egy látszólag kriptovalutákkal foglalkozó céget

Egy kriptovalutákkal foglalkozó cég 25 milliós forintos áfavisszatérítésre adta be igényét, de egy vizsgálat során kiderült, hogy fiktív ügyletekre szándékozták alapozni mindezt – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénteken az MTI értesülései szerint.

A vizsgálat során kiderült, hogy a cég, amely kriptovaluta-portfóliókat kezel, a befektetések áfáját is beleszámította a levonható adóba, annak ellenére, hogy az áfát nem fizette ki a szaktanácsadó cégeknek. Az ügyet a NAV mindkét érintett vállalkozás ellenőrzésével tárt fel, mivel az egyikük már korábban a kockázatos vállalkozások listáján szerepelt – derült ki az adóhivatel közleményéből.

A tanácsadó cég, amely állítólag kriptovaluta-portfóliókat kezelt, ügyfelei befektetéseit egyetlen számlán vezette. A befektetők a szerződéskötést követően utalták az összeget a cég kriptovaluta-pénztárcájába, amely bekerült a portfólióba. Állítólag egy robot monitorozta a rendszert, de az ellenőrzéskor a NAV munkatársai nem találtak bizonyítékot a robot létezésére, és a bankszámlakivonatok sem igazolták a történetet: semmilyen nyomát nem találták a kriptovalutának, így a befektetés és a kapcsolódó szolgáltatások sem valósultak meg – hangsúlyozta a NAV.

A tanácsadó cég sem küldte el a szükséges dokumentumokat és az áfabevallást a NAV-hoz. Az indoklás szerint arra hivatkoztak, hogy jelentős összegű díjaikat csökkentették, hogy kevesebb áfát kelljen fizetniük. A NAV megállapította, hogy a tanácsadó vállalkozás számlái nem megbízhatóak, azon szereplő gazdasági események pedig valótlanok, ezért a látszólagos szaktanácsadás „igénybe vevője” sem vonhatja le az áfát. A cég amúgy is kockázatos minősítéssel rendelkezett, ezért a több mint 25 millió forintos jogosulatlan áfavisszatérítés után 65 millió forintos adóbírságot szabtak ki rá – közölte a NAV.


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció! – Pixabay
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.