Fővárosi Ítélőtábla: Húsz év fegyházra ítélték a magát rendőrnek kiadó bűnözőt

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta azt a férfit, aki rendőrnek adta ki magát és idős embereket fosztott ki, egy személyt pedig megölt – tudta meg Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségtől csütörtökön az MTI.

A közlemény szerint a Pest Vármegyei Főügyészség már 2021 nyarán vádat emelt a jelenleg 50 éves férfi ellen emberölés bűntette miatt.

A büntetett előéletű férfi ellen már 2021-ben vádat emelt a Pest Vármegyei Főügyésség, a február 15-én meghozott elsőfokú ítélet pedigbűnösnek mondta ki előre kitervelten, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében. Az elkövetőt 18 év fegyházra ítélték elsőfokon.

Az ügyről azt közölték, hogy az elkövető 2019 tavaszán ismerkedett meg az akkor Budapesten élő 95 éves asszonnyal, akinek a bizalmába férkőzött és akivel 2019. április 10-én annak érdi lakóingatlana és gyümölcsös kertje megszerzése érdekében öröklési szerződést kötött egy ügyvédi irodában.

A sértettet ugyan naponta látogatta, ám koránt sem segítő szándékkal. Altatókat és nyugtatókat adott neki, amitől az idős hölgy állapota romlani kezdett.

A 95 éves sértett 2019 nyarán egy esés következtében elhunyt.

A vádlott az idős nö halálat úgy jelentette be, mintha az unokája lenne és arról is gondoskodott, hogy az asszonyt boncolás nélkül temessék el.

A várt örökségi tulajdon bejegyzése nem történt meg, ugyanis a holttestet exhumálták és kiderült, szervezetében nagy mannyiségben volt jelen altató és nyugtató, melyet összefüggésbe lehetett hozni a magát unokának kiadó vádlottal.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész az elkövető terhére életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, míg a terhelt és védője a tényállás téves megállapítása okán, bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével a tettes emberölési cselekményét nyereségvágyból elkövetett helyett, aljas indokból elkövetettként minősítette és súlyosításul 20 év fegyházbüntetésre ítélte – derült ki a közleményből.


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI