FSZB: radioaktív anyagot szándékozott kicsempészni egy csoport Oroszországból

Az orosz hatóságok letartóztattak öt embert, akik cézium-137 radioaktív izotópot próbáltak külföldrecsempészni. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy a gyanúsítottak egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak, tevékenységüket egy ukrán állampolgár koordinálta. A csoport 3,5 millió dollárért szeretett volna megszerezni egy kilogramm cézium-137 izotópot egy nem nevezett külföldi megrendelő számára.

Az FSZB közleménye szerint a letartóztatott gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, és ellenük eljárás indult illegális radioaktív anyagok birtoklása és csempészésének előkészítése miatt.

A cézium-137 radioizotópot széles körben használják gamma-defektoszkópiában, ellenőrző és mérőberendezésekben, valamint élelmiszerek és gyógyszerek sugárfertőtlenítésére és rosszindulatú daganatok sugárterápiájára. Azonban szakértők szerint ez az izotóp hasadási termékként is képződik atomreaktorokban, és potenciálisan használható “piszkos bomba” létrehozásához.

Az eset komolyan rávilágít a nukleáris anyagok illegális terjesztésének és terrorista fenyegetéseknek a veszélyeire. Az eset kapcsán további nyomozás és vizsgálat várható annak érdekében, hogy feltárják a bűnözői hálózatot és az eset mögött álló motivációkat.


Indexkép: A kép csak illusztáció, Unsplash
Forrás: MTI