Heti időjárás előrejelzés: Kánikula fokozódik, majd mérséklődik a hét második felében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint a következő hétben tovább fokozódik a hőség, és szerdán akár elérheti a 38 Celsius-fokot is mérhetnek, majd a hét második felében enyhülhet a meleg. Csütörtökön többfelé várható zárópor és zivatar.

Hétfőn délelőtt derült és napos időre számíthatunk, majd délután fátyolfelhők lassan szűrhetik a napsütést, és az északi vármegyékben gomolyfelhők is képződhetnek. Késő délután és kora este észak felől záporok és zivatarok érhetik el az országot. A széllökések gyengék vagy mérsékeltek lesznek. A hőmérséklet 30-36 fok között alakul.

Kedden napos időre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Nagyrészt száraz idő várható, de az északkeleti országrészben elvétve kialakulhat záporeső és zivatar. Az északi és északnyugati szél sokfelé megélénkül. Az éjszakai hőmérséklet 13-23 fok között várható, míg a nappali hőmérséklet 28-35 fok között alakul. Északkeleten enyhébb értékek valószínűek.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk. A nap második felétől elszórtan, főként az ország északi felén fordulhat elő zápor és zivatar. A délnyugati szél élénk lesz, és sokfelé erős lökések kísérhetik. A hajnali hőmérséklet 13-23 fok között alakul, míg délután 29-38 fok között várható. Északkeleten a hőmérséklet továbbra is 30 fok alatt maradhat.

Csütörtökön erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Összességében több helyen előfordulhat zápor és zivatar. Az északnyugati és északi szél sokfelé megerősödik, zivatarban akár erős is lehet. A minimum-hőmérséklet 15-23 fok között alakul, míg a maximum-hőmérséklet általában 26-32 fok között lesz, délen pedig 33-37 fok valószínű.

Pénteken erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, majd napközben északnyugat felől szárazabb levegő érkezik, és a laposabb gomolyfelhők és fátyolfelhők mellett napos idő lesz a jellemző. A nap első felében elszórtan lehet számítani záporesőre és zivatarra, míg a második felében inkább csak keleten fordulhat elő néhány zápor. Az északi és északnyugati szél időnként megélénkül. A hajnali hőmérséklet 14-20 fok között várható, míg délután 28-33 fok között alakul.

Szombaton napos időre van kilátás kevés gomolyfelhővel, és csapadék nem várható. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A minimum-hőmérséklet 13-21 fok között alakul, míg a maximum-hőmérséklet 29-34 fok között várható.

Vasárnap napos idő valószínű kevés gomoly- és fátyolfelhővel, és csapadék nélkül. Helyenként megerősödhet a déli szél. A hajnali hőmérséklet 14-23 fok között alakul, míg délután 31-36 fok közé emelkedik a hőmérséklet.


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztáció: Fotó:
Forrás: MTI