Időjárásjelentés: Hőség,csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés

Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés, tudta meg az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat közeményéből szerdán. Az előrejelzések szerint a nappali felmelegedés tovább erősödik, és a labilis légkör miatt zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani.

A Dunántúlon és a Duna-Tisza közötti területeken a középhőmérséklet várhatóan már 27 Celsius-fok felett alakul. Az Alföld középső és délkeleti részén pedig a középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön pedig 31 és 38 fok között várható.

A légkör továbbra is labilis marad, és főként keleti tájakon kell számítani zivatarokra. Ezeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések is kísérhetik. Az Alpokalján is várhatóak zivatarok, ahol a viharos erejű széllökések lehetnek a fő kísérőjelenségek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetések:

A magas napi középhőmérséklet miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben csütörtökön a dunántúli vármegyék, valamint Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék területére.
Itt a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ahol a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

A zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Vas, Zala, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt.

Péntekre az érkező hidegfront miatt az egész országra másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben, mivel hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. Az előrejelzések szerint ezek az időjárási jelenségek tovább fokozódhatnak, és óvatosságra intik az embereket.

Az extrém időjárási körülményekre való felkészülés kiemelten fontos. Fontos figyelni az időjárásjelentéseket és az aktuális figyelmeztetéseket. Ajánlott a szükséges óvintézkedéseket megtartani, mint például a biztonságos helyre vonulás, a szabadban tartózkodás korlátozása, illetve az esővédelem és a viharok esetén az erős széllökésekkel szembeni védelem.

Az embereknek azt tanácsolják, hogy maradjanak naprakészek az időjárás változásaival kapcsolatban, és legyenek elővigyázatosak, hogy elkerüljék az esetleges veszélyeket. A helyi hatóságok és mentőszolgálatok készenlétben állnak, hogy segítséget nyújtsanak az időjárási viszontagságokkal szemben. A lakosságnak fontos szerepe van abban, hogy figyeljenek egymásra és segítsenek a rászorulóknak, különösen az idősebb és a sebezhető embereknek.

Az extrém időjárási jelenségek mindig kihívást jelentenek, de a megfelelő felkészüléssel és az elővigyázatossággal csökkenthetjük a kockázatokat. Legyenünk figyelmesek egymásra és vigyázzunk magunkra az időjárás viszontagságai közepette!


Indexkép: Envato elements
Forrás: MTI