Illegális hulladékszállítási ügy: Vádat emeltek a hulladékot elhelyező férfi ellen

Vádat emeltek a hulladékot elhelyező férfi ellen, a büntetett előéletű férfi a vád szerint 2022-ben közel kétezer tonna olaszországi hulladékot szállított Pécsre és Kaposvárra amelyet bérelt ingatlanokba és lakótelepek környékén helyezett el – tudta meg az MTI.

A Somogy Vármegyei Főügyészség hétfői közleménye szerint a férfi, akit korábban tíz év börtönbüntetésre ítéltek, 2019-ben szabadult, majd több különböző vállalkozást indított, amelyek mögött más néven lévő, de valójában általa irányított cégek álltak.

Az egyik ilyen gazdasági társaság hulladékgazdálkodási hatóság által nem engedélyezett, de nyilvántartásba vett céggel szerződéseket kötött olasz vállalatokkal, és főként műanyag-, textil- és papírhulladék szállítását vállalta Magyarországra.

A vádhatóság közleménye szerint a férfi 2022 januárja és júliusa között több teherautónyi, összesen közel 1900 tonna hulladékot szállított Olaszországból Pécsre és Kaposvárra, amelyet bérelt ingatlanok mellett, lakóövezetek közelében helyezett el.

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt a férfi ellen, különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, és fegyházbüntetés és közügyektől való eltiltás kiszabását javasolta.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly, a Rádió Most Kaposvárnak adott péntek reggeli interjújában bejelentette, hogy az önkormányzat gondoskodik a városban engedély nélkül lerakott 1400 tonna hulladék elszállításáról, mivel a hatósági eljárás hosszadalmas volt.

A poltikus elmondta, hogy az olaszországi hulladékot egy pécsi cég helyezte el a város három ipari telephelyén több mint egy évvel ezelőtt. Mivel az ügy nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, a folyamat hosszú időt vesz igénybe.

Nem lehet megmondani, hogy mikor történne meg a hulladék elszállítása az eljárás lefolytatása után, ezért Szita Károly és kollégái úgy döntöttek, hogy „ha más helyett kell, akkor más helyett” cselekszenek, és a hulladékot a kaposvári hulladéktelep elkülönített részére szállítják.


Indexkép: A kép csak illusztráció! – Unsplash
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.