Izraeli hadművelet Dzséninben: Palesztinok ezrei menekülnek

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége, az UNRWA szerint több ezer palesztin menekült el otthonából a megszállt Ciszjordánia északi részén található Dzsénin menekülttáborban, miután az elmúlt két évtized legnagyobb izraeli katonai művelete elindult a területen – állítják palesztin tisztségviselők a Guardian.com értesülései szerint.

Jelenleg mintegy 3000 ember hagyta el a táborban található otthonát

nyilatkozta Kamal Abu al-Roub, Dzsénin al-kormányzóhelyettese

Az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában a kormányzóhelyettes azt is hozzátette, hogy intézkedések zajlanak menekültek elhelyezésére iskolákban és más menedékhelyeken Dzsénin városában.

Az UNRWA szerint a menekülttáborban sokan az alapvető elelmiszerek hiányától szenvednek, amíg a harcok a második napja tartanak.

A Dzsénint és menekülttáborát érintő izraeli hadműveletet a „Home and Garden” (Otthon és Kert) nevű műveletnek nevezték el, és az izraeli hatóságok szerint több napig is eltarthat.

Az UNRWA jelentése szerint hosszú sorok alakultak ki az ellenőrzőpontoknál a 60-as autópályán – a Ciszjordánia fő észak-déli útvonalán -, mivel azoknak, akik Dzséninbe akarnak bejutni vagy elhagyni a várost, rákényszerültek az aszfaltozatlan hegyi utak használatára.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább 10 ember meghalt, és 100-en megsérültek, közülük 20-an súlyosan, mióta Izrael drón támadásokat indított és akár 2000 katonát küldött, páncélozott járművekkel és mesterlövészekkel a városba és menekülttáborába.

Az izraeli hatóságok terroristatámadásként értékeltek egy közlekedési balesetet, amelyben a gyanú szerint egy gépkocsi összeütközött hat embert elütve Tel-Avivban. A feltételezett támadót az eset helyszínén egy fegyveres civil megölte, közölte a rendőrség Izrael Hadseregének rádiójával. Később a tel-avivi rendőrfőnök közölte, hogy a gyanúsított egy ciszjordániai palesztin volt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a Dzsénini hadművelet a palesztin fegyveresek egyik fontos központját célozza, és Izrael légicsapást hajtott végre hétfő délután a táborban található egy mecset közelében, amelyet az IDF szerint palesztin lövészek használtak.

A Dzsénin menekülttábor az 1950-es években jött létre azoknak a menekülteknek a befogadására, akik elhagyták otthonukat 1948-ban, az izraeli állam létrehozása után. A gettóhoz hasonló terület, a szegénység sújtotta, hosszú ideje a palesztinok által fegyveres ellenállásnak, az izraeliek által terrorizmusnak nevezett tevékenységek forrása.

A pontos szám nem ismert, hogy hány menekült él a túlzsufolt táborban. Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége 14 000-re teszi a számot, míg a hivatalos palesztin adatok 2020-ból 12 000 emberről számolnak be.

A Dzsénini Brigád, amelynek tagjai különböző frakciókhoz tartozó fegyveres emberek, több terrorcselekményt követett el izraeliek ellen, ahogy az izraeli telepesek elleni támadások is egyre növekednek Izrael és a Ciszjordánia területén az utóbbi időben.

Az ENSZ Közel-Keleti különmegbízottja, Tor Wennesland szerint a feszültség növekedése Dzséninben „nagyon veszélyes”. Az ENSZ szóvivője, Farhan Haq, a rezidenciális területek elleni izraeli drón támadásokról szólva azt mondta: „A népes területeken való támadások megsértik a nemzetközi humanitárius jogot.”

Az izraeli hadsereg fő szóvivője, Daniel Hagari tábornok szerint Izrael a Dzsénini hadműveletet az elmúlt év során a térségből származó mintegy 50 támadás miatt indította. Hagari hozzátette, hogy a hadművelet várhatóan három napig tart, és Izrael nem tervezi Dzsénin vagy a palesztin hatóság állítólagos hatáskörébe tartozó területek megszállását.

A Dzsénin és a közeli Nablus az egy évnél hosszabb ideje tartó izraeli „Breakwater” művelet fő célpontjai, amelyek során közel éjjelente történnek rajtaütések, és a Ciszjordánia területén az második intifáda óta zajló leghevesebb harcokat láthatjuk. A ciszjordániai izraeli telepesek által palesztin falvak ellen elkövetett magánbosszúak is növekvő mértékűek.


Indexkép: Palesztinok menekülnek fedezékért a Dzséninben történt izraeli erők rajtaütése által kiváltott összecsapások során. Fotó: Xinhua/Shutterstock
Forrás: The Guardian

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.