Jelentős adóelőny román cégalapítással

Romániában nagyszerű az adózási rendszer, ami ösztönzi a helyi és külföldi vállalkozókat is, hogy befektessenek az országba.

Nem túlzás azt mondani, hogy a román adózás nagyszerű, hiszen sehol Európában még ilyen alacsony társasági adóval nem találkozunk, mint keleti szomszédunknál. Magyarország már lassan egy évtizede azzal büszkélkedik, hogy egy számjegyú TAO-t kell fizetniük a gazdasági társaságoknak, azonban Romániában nem csak egy számjegyű ez az adókulcs, hanem közelít a nullához: pontosabban 1% is lehet a társasági adó, amennyiben a cég teljesíti a mikrovállalkozói feltételeket. Konkrétan ha egy román KFT rendelkezik legalább egy teljes idejű alkalmazotta, és árbevétele nem haladja meg a 25 millió Ft-t éves szinten, akkor 1% adóteherrel kell számolnia. Amennyiben azonban átlépi a 25 milliós határt, akkor sem kell megijedjenek a vállalkozók, hiszen ebben az esetben is csak 3%-ra emelkedik a romániai társasági adó mértéke. Ugyan itt is létezik egy felső forgalomhatár, ami kb 200 millió Ft, azonban ha a cég eléri ezt a limitet, akkor a cégtulajdonos alapíthat egy újabb román KFT-t, amire ismét érvényes lesz a mikrovállalkozói adónem.

Mindazok viszont akik meghaladják a 200 milliós árbevételt, azok átkerülnek a 16%-os TAO-osztályba.

Romániában az osztalék 2024-től 8%-ra emelkedett a korábbi 5%-ról, azonban még így is verhetetlen osztalékfizetési lehetőségeket biztosít Románia a többi európai tagállammal szemben. Magyarországon például 15%-os osztalékteher mellett vehetik fel a cégtulajdonosok a megtermelt profitot, és erre jön még az úgynevezett szochó is, ami még inkább megemeli a költségeket.

A román cégalapítás igencsak népszerű a magyar vállalkozók körében, számos sajtóorgánum beszámolt már a romániai cégalapítás előnyeiről, és a gazdasági fórumokon is rendre szó esik a keleti szomszédunkban alkalmazott kedvező adózásról, ami oda vonzza a külföldi tőkét is.

Nem csupán adózási megfontolásból érdemes itt céget alapítani, hanem a piac meghódítása is valós potenciált nyújt a vállalkozóknak.