Jön a lehülés, hétfő estétől viharokra és zivatarokra lehet számítani

Hétfő estétől helyenként heves zivatarok veszélye fenyegeti az ország északi felét, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat a legfrissebb előrejelzésében. Egy hidegfront érkezése miatt a zivatarok fokozatosan megerősödhetnek és éjszaka is kitartanak.

A szakemberek szerint kiemelten az ország északi területein alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyeket erősen viharos, akár óránként 90-100 kilométeres szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadások is kísérhetnek.

Hétfőre a veszélyeztetett területeken – Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben – másodfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok miatt.

Kedden sem csillapodik a zivatarok veszélye, sőt, a délkeleti és északkeleti részeken nagy eséllyel rendszerbe is szerveződhetnek az események. A zivatarok fokozatosan kelet felé haladnak, így éjszakára sem szűnnek meg teljesen.

A meteorológiai szolgálat ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a zivatarok térbeli és időbeli lefolyásában még nagy a bizonytalanság. Egyelőre a következő vármegyékre van érvényben piros fokozatú figyelmeztetés:
Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is készül a zivatarokra és javasolja, hogy ahol erős szél várható, a lakosság vigye fedezetbe a kerti bútorokat, szerszámokat és a kisebb cserepes növényeket. Felhőszakadás esetén érdemes a pincéket áramtalanítani és biztonságos helyre vinni az értékeket amelyek vízkárt szemvedhetnek.

Jégeső esetén, érdemes az autókat pokróccal vagy gumiszőnyeggel védeni. – Amennyiben nincs lehetőség fedett parkolóhely használatára. – A fák alatt történő parolást érdemes elkerülni.


Kövessen minket Facebookon is!


Indexkép: a kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: PIxabay
Forrás: MTI