Krumplicukor készítése házilag – krumplicukor recept

Az egyik legkedveltebb vásári finomság…

A krumplicukor eredetét sajnos nem ismerjük pontosan. Történelmi feljegyzésekben nem található információ arról, hogy ki vagy mikor fedezte fel, hogy ez a termék valójában olyan ízletes.

A krumplicukor lényegében egyszerű cukor, más néven D-glükóz vagy szőlőcukor, amelyet például a burgonya keményítőjének hidrolízisével állítanak elő. Az eljárás során a keményítőt híg savval és nyomás alatt főzik, majd az így kapott oldatot bepárolják, hogy a lehűlést követően kristályosan megdermedt krumplicukrot kapjuk. Ez a folyamat kémiai ismereteket igényel, ezért általában nem szokás házilag előállítani.

A szőlőcukrot sejtjeink közvetlenül fel tudják venni, és az energiaforrásként használják fel. Ez egy egyszerű szénhidrát, amelyre a szervezetünk minden sejtjének szüksége van.

A krumplicukornak számos felhasználási területe van: gyakran megtalálható fiatal korunk kedvelt vásári csemegéiként, édességekben, csokoládékban, valamint energia szeletekben, cukor helyett édesítőként. A cukorbetegek gyakran alkalmazzák a hipoglikémia kezelésére, mivel segít a vércukorszint emelésében, és a sportolók is gyakran fogyasztják az állóképességet fokozó hatása miatt, valamint a gyorsabb inzulinreakció eléréséhez.

Krumplicukor készítése házilag – krumplicukor recept

A krumplicukrot nemigen szokás házilag előállítani, ugyanis a munkálatok komoly kémiai tudást is igényelnek. Az első lépés a burgonyakeményítő lebontása.

Az alapanyagot hígított savval, magas nyomás alatt felfőzik. Az oldatot aztán lepárolják, hogy a lehűlés után megkapják a kikristályosodott terméket.

Ezt aztán tetszés szerint alakítják. Általában táblákba préselik.