KSH: 12,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene jelentős csökkenést mutatott Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom 12,3 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal csökkent, ami jelentős hatást gyakorolt az ágazat teljesítményére. Az élelmiszer-kiskereskedelem az értékesítés 75 százalékát adja, és itt is 8,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma pedig 4,0 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben is jelentős visszaesés volt tapasztalható, a forgalom volumene 10,9 százalékkal csökkent. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben és a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben is csökkenést regisztráltak, míg a használtcikk-üzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben jelentős, 16 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Az árucikkeket értékesítő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,3 százalékkal csökkent, ami az online kereskedelemre is hatással volt. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma pedig 25,9 százalékkal csökkent, ami a járványhelyzet és az üzemanyagárak változása miatt is visszavezethető.

Az adatok azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi szektor továbbra is nehézségekkel küzd, és a forgalom volumene alacsonyabb a korábbi évekhez képest. A gazdasági helyzet és a fogyasztói bizalom alakulása döntő tényezők a kiskereskedelem teljesítményében, és további intézkedések lehetnek szükségesek a piac élénkítéséhez és a kereskedők támogatásához.


Indexkép: A kép csak illusztráció! – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI