Lengyelország megnyitotta Európa egyik leghosszabb víz alatti alagútját

Lengyelországban megnyitották Európa egyik leghosszabb víz alatti alagútját, amely Swinoujscie városát és Usedom és Wolin szigetét köti össze a többi országrésszel. Az Európai Bizottság pénteki tájékoztatása szerint ez a beruházás, amely részben uniós forrásokból valósult meg, zökkenőmentes közlekedést tesz lehetővé a helyiek és a látogatók számára, és hozzájárul a régió gazdasági fejlődéséhez.

Az alagút kiemelkedő jelentőségét az adja, hogy Swinoujscie lakosai, különösen a Nyugat-Pomeránia régió fővárosában, Szczecinben dolgozók számára a komppal történő napi ingázás hosszadalmas és kihívásokkal teli volt. Az új alagút alapvetően megváltoztatja ezt az utazási tapasztalatot, mivel mostantól mindössze 2-3 percet vesz igénybe az átkelés.

Emellett megkönnyíti Lengyelország és Németország közötti közlekedést, új lehetőségeket teremt a befektetések és munkahelyteremtés szempontjából a régióban. Az alagút javítja a kapcsolatokat Swinoujscie és a szomszédos városok között, elősegítve ezzel a regionális együttműködést.

A projektet 2018 júniusában jóváhagyták, és 162,3 millió euró kohéziós támogatásban részesült, míg a beruházás teljes költségvetése 191,5 millió eurót tett ki.

Lengyelország a 2014-2020-as programozási időszakban több mint 78,8 milliárd euró uniós kohéziós támogatást kapott, amelyből 28,2 milliárd eurót fordítottak infrastruktúrával és környezeti tudatossággal összefüggő programokra.


Indexkép: Swinoujscie/Facebook
Forrás:
Az érdekességről a turizmus.com-ról informálódtunk.

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.