Magyar fejlesztésű katonai drónt avattak fel a Bakony Harckiképző Központban

A Bakony Harckiképző Központban hétfőn megrendezett pilóta nélküli repülőgép bemutatóján a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a haderőfejlesztés sikere csak a magyar védelmi ipar kiépítésével érhető el.

Porkoláb Imre kifejtette, hogy a sugárhajtású ProTAR drón kifejezetten katonai célokra fejlesztették ki, a pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztését szolgálja. Elmondása szerint az új technológia nemzetközi szinten is versenyképes.

Felidézte, hogy a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben szükség volt az ágazat fejlesztésének újraindítására.

A hadiipari fejlesztések nemcsak katonai, hanem mindennapi használatra alkalmas eszközök és technológiák fejlődését is elősegítik, például hatással vannak mindennapi életünkre, mint például az internet használata – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Rámutatott, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, és ezen belül is felértékelődik a drónok használata.

A fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója, Molnár Zsolt elmondta, hogy az akár 500 km/órás sebességgel repülő, 68 kilogrammos drón valós körülmények között képes szimulálni a támadó repülőgépeket. A repülőgép maximális repülési magassága 6000 méter, üzemideje pedig 60 perc. A kommunikációs hatótávolság pedig eléri a 75 kilométert – közölte.
A berendezés három részből áll, a légijárműből, a katapultból és a földi irányítóállomásból – tette hozzá.

Magyar fejlesztésű katonai drónt avattak fel a Bakony Harckiképző Központban
Hajmáskér, 2023. július 10. A magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer első hivatalos bemutatója a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén, a Veszprém vármegyei Hajmáskér közelében 2023. július 10-én. A sugárhajtású drón
t kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, a rendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. MTI/Vasvári Tamás

Blénessy László, a 4iG vezérigazgató-helyettese beszélt arról, hogy a társaságuk az informatika, távközlés és védelmi technológia területén végez fejlesztéseket. Az új drón mindhárom területet magába foglaló technológiai fejlesztés eredménye – mondta.


Indexkép: A magyar fejlesztésű ProTAR drón bemutatója. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.