Magyar katonai helikopter zuhant le Horvátországban

Egy magyar katonai helikopter szerdán lezuhant Horvátországban a Čikola kanyonban, közel Šibenikhez, tudta meg a 24.hu és a 444.hu.
Az N1 horvát televízió és a 24sata hírportál beszámolói szerint a baleset során két halálos áldozatot találtak, míg a legénység harmadik tagját még keresik. A baleset a Čikola kanyonban történt.
A 24.hu megírta, hogy a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki az esetről melyben a következőket írták.

Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant


a mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre 2 katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Honvédelmi Minisztérium közleménye

A kutatási munkálatokhoz a horvát légierő két gépe, egy Mi-171 Sh és egy Pilatus repülő csatlakozott, értesült az N1 tévé. A legénység harmadik tagjának nyomára a cikk létrejöttéig még nem bukkantak rá. A horvát védelmi minisztérium a Twitteren is megerősítette ezt az információt.

Twitter bejegyzés forrása

A helikopter a hadgyakorlaton vett részt, és a baleset Šibenik-Knin megyében, Pakova és Miljevca között történt, a dalmát partvidék középső részén.

A rendőrség, a tűzoltóság és a horvát magashegyi mentőszolgálat is részt vesz a legénység harmadik tagjának kutatásában. A Jutarnji List hírportál nem hivatalos információi szerint a helikopter pilótája egy Zipline dróttal ütközhetett, mivel nem vette észre a völgyek között húzódó vezetéket. Az ütközést követően a helikopter azonnal lezuhant és kigyulladt.

A 24sata értesülései szerint a korábbi hírekkel szemben nem a Krka nemzeti park területén, hanem egy Natura2000 hálózathoz tartozó természetvédelmi területen zuhant le.
A Radio Drniš facebook bejegyzésében a mentési munkálatok láthatóak.


Indexkép: Facebook
Források: 24.hu, 444.hu, N1, 24sata