Magyarország – Litvánia: Könnyed győzelemmel csoportelső Magyarország

A magyar labdarúgó-válogatott kedden meggyőzően győzte le a litván csapatot az Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, amelyet a Puskás Arénában rendeztek.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a kétgólos sikernek köszönhetően a csoport élére került jobb gólkülönbséggel, miután az eddigi listavezető szerbek a hajrában csak döntetlent játszottak Bulgáriában.

A magyarok, akik immár hat találkozó óta veretlenek – négy győzelem és két döntetlen a legutóbbi hat mérkőzést illetően – a litvánokkal szemben a 32. percben Varga Barnabás válogatottbeli első góljával szereztek vezetést. Végig magabizos játékot és magas (69%) labdabirtoklási arányt követően végül a 83. percben Sallai Roland bombagólja állította be a végeredményt. A nemzeti csapat negyedik egymást követő meccsén sem kapott gólt.

A következő mérkőzésen a magyar válogatott szeptember 7-én, a nagy rivális Szerbia vendégeként lép pályára Belgrádban.

A labdarúgó-válogatott kapitánya, Szoboszlai Dominik szerint mindenki elégedett lehet a litvánok felett aratott kedd esti 2-0-s Európa-bajnoki selejtező sikert követően.

Hazai pályán, a szurkolók előtt, friss emberekkel, szerintem úgy játszottunk, hogy mindenki elégedett lehet. Megbeszéltük, hogy akkor sem szabad kapkodni, ha nem jön a gól. Végül sikerült megszerezni a vezetést, gratulálok Varga Barnabásnak hozzá.

Nyilatkozta az RB Leipzig futballistája.

A mérkőzésről elérhető összefoglaló adatok:
Eb-selejtező, G csoport, 4. forduló: Magyarország-Litvánia 2-0
Helyszín: Puskás Aréna
Nézőszám: 58 269
Játékvezető: António Nobre (portugál)
Gólszerzők: Varga B. (32.), Sallai (83.)
Sárga lap: Orbán (55.), Szoboszlai (89.), illetve Uzéla (39.), Tutyskinas (50.), Jankauskas (57.)

Gólok:
I. félidő 32. perc: Szalai bal oldali beadására a hosszú oldalon remek ütemben érkezett Varga, aki a védőjét megelőzve közelről félmagasan a kapu bal oldalába talált ezzel megszerezve a vezetést (1-0).
II. félidő 83. perc: Szoboszlai passzát követően Sallai 23 méterről a bal felsőbe bombázta a labdát és beállította a végereményt (2-0).

Magyaroszág: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai – Sallai (Baráth, 88.), Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 60.), Kerkez (Ferenczi, 79.) – Gazdag (Lang, 79.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 60.)

Litvánia: Gertmonas – Lekiatas, Kazukolovas, Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 64.) – Uzéla (Vorobjovas, a szünetben), Geneitis – Jankauskas (Romanovskij, 86.), Sirgédas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas

A hazai szurkolók lelkesen ünnepelték csapatukat. A stadionban valóságos zászlóerdővel és nemzeti színű molinókkal várták a válogatottat. A játékosok a kezdetektől fogva domináltak a mérkőzésen, már a nyolcadik percben veszélyes helyzetet teremtettek, de Gazdag fejesét egy litván védő, majd Szalai lövését a kapus hárította. Gazdag és Varga lövései jelezték, hogy csak idő kérdése a vezető gól megszerzése. A litvánok védekezésre szorultak vissza, és bár a magyarok számos ígéretes akciót vezettek mindkét oldalon és középen, a pontos befejezés hiányzott. Az idő előrehaladtával a magyarok lendülete nem lankadt, és több lövés záporozott a litván kapura, amely végül eredményre vezetett a második félidő elején. A szünet előtt Szoboszlai majdnem megduplázta az előnyt, de szabadrúgása a keresztlécen csattant.
A második félidőben a magyarok továbbra is túlsúlyban futballoztak, bár kevésbé veszélyesek voltak, Sallainak és Kleinheislernek voltak nagy helyzetei. A minimális előny azonban biztonságot adott, mivel a litvánok alig jutottak át a félpályán, és csak egyetlen kaput eltaláló kísérletük volt az egész meccsen. Sallai bombagólja zárta le végleg a találkozót, amely után mindkét csapat már csak a sípszót várta.

Forrás: MTI