Megtalálták a Titan tengeralattjáró roncsait, mind az öt utas az életét vesztette

Több napig tartó kutatás eredményét követően a legrosszabb forgatókönyv valósult meg az eltűnt mini-tengeralattjáró ügyében. A Titan névre keresztelt tengeralattjáró öt emberrel a fedélzetén tartott a Titanik roncsai felé. A Titanik közelében cszütörtökön megtalált roncsokról beigazolódott, hogy a Titan roncsait találták meg. Erről a hatóságok csütörtökön adtak tájékoztatást, tragikus befejezést hozva a napok óta húzódó történetnek.

a hajó kataszrofálisan összeroppant

John Mauger tengernagy, az első parti őrség körzetének parancsnoka.

Miután a tengeralattjárót eltűntnek jelentették, az amerikai haditengerészet – és még több más szervezet és magáncég – kutatást indítottott, és anomáliát talált, amely

összhangban van egy implozióval vagy robbanással azon a környéken, ahol a Titan nevű búvárhajó a kommunikáció megszakadása előtt működött

egy magas rangú haditengerészeti tiszt csütörtökön az Associated Pressnek.

A haditengerészet átadta ezt az információt a parti őrségnek, amely folytatta a kutatást.

A mini-tengeralattjárót üzemeltető cég, az OceanGate bejelentt, hogy a járműben utazó öt ember, köztük a vezérigazgató – aki a jármű kapitánya volt – Stockton Rush, „sajnos elveszett”.
A személyzet tagjai a 444.hu információi szerint:

  • Hamish Harding egy brit üzletember, életútját tekintve megjárta a világűrt és a Déli-sarkot is többször látta
  • Paul-Henry Nargeolet, egy tapasztalt ex-búvár, egyes információk szerint Nargeolet már számos alkalommal járt a Titanik roncsánál és az első felfedező-expedícióban is részt vett
  • Shahzada Dawood, Pakisztán egyik leggazdagabb családjából származó pakisztáni-brit üzletember
  • a fia, Suleman Dawood, aki mindössze 19 éves volt
  • és Stockton Rush, a tengeralattjárót üzemeltető OceanGate vezérigazgatója.

ezek az emberek igazi felfedezők voltak, akik osztoztak a kaland szellemében és mély szenvedélyt tápláltak a világ óceánjainak felfedezésében és védelmében

áll az OceanGate közleményében

Az OceanGate 2021 óta évente dokumentálja a Titanic pusztulását és az azt körülvevő víz alatti ökoszisztémát. A vállalat nem válaszolt további kérdésekre a Titan eheti útjával kapcsolatban.

A Fehér Ház köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok parti őrségének, valamint a kanadai, brit és francia partnereknek, akik részt vettek a keresési és mentési erőfeszítésekben.

Méllyen együttérzünk a Titanon életüket vesztett emberek családjaival és szeretteivel. Az elmúlt néhány napban nehéz időszakon mentek keresztül, gondolataink és imáink őket kísérik

áll a közleményben

„Szívünk a Titanon életüket vesztett emberek családjaihoz és szeretteihez száll. Az elmúlt néhány napban nehéz időszakon mentek keresztül, és gondolataink és imáink őket kísérik” – áll a közleményben.

A Titan vasárnap reggel 6 órakor indult, és vasárnap délután jelentették a kapcsolat megszakadását, mintegy 435 mérföldre (700 kilométerre) délre a newfoundlandi St. John’s-tól. Csütörtökig, amikor az oxigénellátás várhatóan elfogyott, kevés remény volt arra, hogy élve megtalálják a legénységet.

A 2021-es és 2022-es időszakban legalább 46 ember sikeresen utazott az OceanGate mélységi búvárhajójával a Titanic helyszínére. Azonban a korábbi utasok többször is kérőre vonták a jármű biztonságát.

A cég egyik korábbi ügyfele a merülést öngyilkos küldetéshez hasonlította.

Képzeljünk el egy pár méter hosszú fémtömlőt, amelynek padlója fémből készült. Nem tudsz felállni. Nem tudsz térdelni. Mindenki közel vagy egymáson nyomorog

mondta Arthur Loibl

A 2 és fél órás süllyedés és emelkedés alatt lekapcsolták a fényeket az energia takarékossága érdekében, és az egyetlen világítást egy foszforeszkáló fénypálca biztosította.
A merülés többször is elhalasztásra került a problémás akkumulátor és az egyensúlyozó súlyok javítása miatt. Az út összesen 10 és fél órát vett igénybe.

Nicolai Roterman, a tengerökológus és a Portsmouth-i Egyetem tengerbiológia előadója szerint a Titan eltűnése rávilágít a mélytengeri turizmus veszélyeire és ismeretlenségére.


Indexkép: Keresési erőfeszítések folynak az eltűnt öt fős tengeralattjáró után a Titanic roncsa közelében. Fotó: OceanGate.
Forrás: AP, 444.hu

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.