Megvédte világbajnoki címét a női kardcsapat a vívó-világbajnokságon

Magyar női kardcsapat aranyéremmel zárta a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságot, méltó módon védve meg címüket a versenyen. Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca és Márton Anna alkotta válogatott a kiemeltként küzdő csapatok között szerezte meg a győzelmet.

A válogatott 16 között lépett először pástra szombaton, amikor 45-39-re verte a lengyeleket. A negyeddöntőben magabiztosan, 45-35-re győzedelmeskedtek a görög válogatott felett, akik között ott volt az egyéni verseny ezüst- és bronzérmese is.

Az elődöntőben 45-39-re múlta felül a dél-koreaiakat a válogatott, melyben egy változás történt a tavaly, Kairóban győztes csapathoz képest: Katona Renáta helyére a tokiói olimpián sérült térddel negyedik, műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban visszatért, korábbi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Márton Anna került be.

A döntőben a franciákkal vívtak a magyarok csakúgy, mint egy éve: akkor 45-40-es magyar siker született, most 45-38-as.
A franciáknál két csere volt az előző évhez képest, de nem gyengült a csapatuk. Az első asszóban Pusztai 5-2-re kikapott Manon Apithy-Brunet-től, majd Battai 5-5-ös döntetlent ért el Sara Balzerrel szemben, aztán Szűcs 5-3-ra maradt alul Caroline Querolival szemben. Az első harmad után 10-15 volt az állás. A következő szakasz magyar sikerrel indult, Battai bizonyult jobbnak Brunet-nél egy tussal, majd Pusztai hárommal kevesebb tust adott, mint Queroli. A hatodik párban a vb-n térdrögzítővel vívó Márton állt be Szűcs helyére, és parádés vívással, remek tempójú akciókkal, elővágásokkal 11-5-ös sikert aratott, ezzel jelentősen faragott a hátrányból. A harmadik szakasz 29-30-ról kezdődött. Battai 6-3-ra verte Querolit, aztán megint Márton parádézott, Brunet elleni 5-1-es győzelemmel bizonytalanította el még jobban a franciákat. Végül Pusztai zárta le az ütközetet a Balzerrel szembeni 5-4-es asszóval. – írja az MTI

Márton Anna, aki a csapathoz korábban visszatért sérülés után, kiválóan vívott, és plusz tízes találati mutatóval járult hozzá a csapat sikeres szerepléséhez. A győzelemmel a magyar női kardcsapat nagyon közel került a párizsi olimpiai részvételhez, mivel eleve kijutó helyen álltak, és az olimpiai kvalifikációs időszakban elért eredményük mindenképpen számítani fog az összesítésben.

A női kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték Milánóban: korábban győzött a párbajtőröző Koch Máté és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat, Szilágyi pedig harmadik lett egyéniben.


Indexkép: Vívó-vb – Címét megvédve világbajnok a női kardcsapat – Fotó: Milánó, 2023. július 30. Pusztai Liza, miután győzött a francia Sara Balzer (j) ellen a női kard csapatverseny döntőjében a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án. MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI