Mikor lesz az önkormányzati választás 2024-ben Magyarországon?

2024-es magyarországi önkormányzati választás 2024. június 9-én kerül megrendezésre. Ezen választáson a következő tisztségekért szavazhatnak a magyar állampolgárok:

  1. Vármegyei (fővárosi) és helyi (kerületi) önkormányzati képviselők: Azok választhatnak, akiknek az adott településen vagy vármegyében van lakóhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük. A magyar állampolgárság nem feltétel, de hiányában regisztrálni kell. Nagykorúság is szükséges.
  2. Polgármesterek: A polgármestereket is ezen választáson választják meg. A választásokat az alaptörvény értelmében kivételesen 4,5 évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) tartják1.
  3. Nemzetiségi önkormányzati képviselők: Azok szavazhatnak, akik megadják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak. A választásra jogosultak között szerepelnek a külföldön élő magyar állampolgárok is, és a helyben lakás nem feltétel.

A választásokon a mandátumok száma a következő:

  • Főpolgármester: 1
  • Közgyűlési mandátumok: 381
  • Polgármesterek: 3177
  • Települési mandátumok: 16,787

A vármegyei közgyűlés választása egyfordulós és listás. A vármegyei közgyűlések képviselőinek száma a teljes vármegye lakosságától függ. A települési önkormányzati választás szabályai attól függnek, hogy a település lakossága meghaladja-e a 10,000 főt. A polgármestert külön választják meg, és ő a közgyűlés tagja és vezetője is.

Ez a választás egyben az európai parlamenti választással egyidőben kerül megrendezésre, így a szavazást a 2024-es magyarországi európai parlamenti választás napján tartják.