Mikor van házasság hete 2024-ben? Íme a válasz!

A házasság hete 2024-ben február 12-től 19-ig tart. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára. A házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával rendezik meg.

A 2024-es házasság hete mottója: “Állandó megújulásban”. A mottó arra hívja fel a figyelmet, hogy a házasság egy dinamikus kapcsolat, amely folyamatos megújulásra és fejlődésre van szüksége.

A házasság hete során országszerte számos programot szerveznek a keresztény egyházak és civil szervezetek. A programok között szerepelnek közös istentiszteletek, beszélgetések, filmvetítések, koncertek és kulturális rendezvények.

A házasság hete honlapján részletes információk találhatók a programokról.

A házasság hete fontos esemény a magyar társadalom számára. A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a házaspárok megerősítsék kapcsolatukat, és hogy a társadalom is elismerje a házasság értékét.

Mi is a Házasság hete?

Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.” – írja a Házasság Hete Szervezőbizottsága