Mikor van húshagyó kedd 2024-ben? Íme a válasz!

2024-ben húshagyókedd február 13-án, kedden lesz. Ez a farsang utolsó napja, a nagyböjt előtti negyvennapos böjt kezdete. Húshagyókeddet hagyományosan torkos csütörtökkel zárják, amikor még bőségesen fogyasztanak húsételeket.

Húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik nap.

Húshagyókedd hagyományai és szokásai a következők:

  • Torkos csütörtök: A húshagyókeddet megelőző csütörtökön még bőségesen fogyasztanak húst, torkoskodnak. Ezen a napon készítenek húsgombócot, kolbászt, hurkát, rántott húst, stb.
  • Húshagyókeddi bál: A húshagyókeddet gyakran bálokkal ünneplik. A bálok hangulatos mulatságok, ahol táncolnak, énekelnek, és természetesen bőségesen fogyasztanak húsételeket.
  • Húshagyókeddi farsangi mulatságok: A húshagyókeddet gyakran farsangi mulatságokkal ünneplik. Ezeken a mulatságokon jelmezbe öltöznek, és különböző játékokat, táncot, és egyéb szórakozási lehetőségeket kínálnak a résztvevőknek.
  • Húshagyókeddi hagyományok: Egyes helyeken húshagyókedden szokás volt, hogy a házat körbeszaladtak, hogy a jövő évben sok állat legyen a háznál. Máshol pedig úgy tartották, hogy ha húshagyókedden esik az eső, akkor jó termés lesz az évben.

Húshagyókedd egy vidám és mulatságos ünnep, amely a farsang végét és a nagyböjt kezdetét jelzi.

Húshagyókedd a farsang utolsó napja, a nagyböjt előtti negyvennapos böjt kezdete. Ezen a napon még bőségesen fogyasztanak húsételeket, torkoskodnak, hogy a nagyböjtben ne érezzék hiányát a húsnak.