Mikor van nagypéntek 2024-ben? Íme a válasz!

Mikor van nagypéntek 2024-ben? Íme a válasz!

2024-ben húsvét vasárnap március 31-én lesz. A húsvéti ünnepkör Nagypénteken, március 29-én kezdődik, és Húsvét hétfőn, április 1-jén ér véget.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely Jézus feltámadását ünnepli. A húsvéti ünnepkör március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte utáni vasárnapon kezdődik. A dátum tehát minden évben változik, és legkorábban március 22-én, legkésőbb pedig április 25-én lehet.

A húsvét ünneplése a kereszténység előtt is ismert volt, a zsidók a tavaszi napéjegyenlőségkor ünnepelték a pészaht, a szabadulás ünnepét, amely a zsidó nép Egyiptomból való kivonulását ünnepli. A kereszténység elterjedésével a két ünnep összekapcsolódott, és a húsvét Jézus feltámadásának ünnepe lett.

A húsvéti ünnepkörnek számos hagyománya és szokása van. A húsvétvasárnap a keresztény egyházban ünnepi istentiszteletekkel kezdődik. A szertartás során a pap a feltámadott Krisztust jelképező gyertyát gyújtja meg. A húsvéti ünnepkör más fontos napjai Nagypéntek, amelyen Jézus keresztre feszítését ünneplik, és Húsvéthétfő, amelyen a feltámadást ünneplik.

A húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás is kapcsolódik. A tojásfestés és -tojáscsatázás a húsvéti ünnepkör egyik legnépszerűbb szokása. A tojás a termékenység és a feltámadás jelképe. A húsvéti sonka és a locsolkodás is népszerű húsvéti szokások.

A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amely a hit és a remény ünnepe. A húsvét ünneplése a keresztények számára lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzenek Jézus feltámadásának, és hogy hitüket megerősítsék.