Mikor van nőnap 2024-ben? Íme a válasz!

Magyarországon 1948 óta hivatalos ünnep a nőnap.

A nőnap 2024-ben pénteken, március 8-án van. Ez egy nemzetközi ünnep, amelyet a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésére tartanak. A nőnap eredetileg a nők egyenjogúságáért és szabad munkavállalási lehetőségeiért küzdő munkásmozgalomból eredt.

A nőnap eredete 1857-ig nyúlik vissza, amikor New Yorkban a textilipari női munkások tüntetést szerveztek az emberibb munkakörülmények és a magasabb fizetés érdekében. A tüntetést a rendőrség vérbe fojtotta, de ez az esemény a nők egyenjogúsági mozgalmának fontos mérföldkövének számított.

1910-ben a II. Internacionálé Koppenhágai Kongresszusán Clara Zetkin német szocialista politikus javasolta, hogy minden évben március 8-án tartják meg a nők nemzetközi napját. A javaslatot egyhangúlag elfogadták, és az első nemzetközi nőnapot 1911-ben tartották meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

Az orosz forradalom után, 1917-ben az orosz nők kenyérért és békéért tüntettek március 8-án. A tüntetést a forradalom egyik szikrájaként tartják számon.

A nőnap gyorsan elterjedt a világ többi részén is. Magyarországon 1913-ban csatlakoztak először a nőnapi felhíváshoz, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott szét. 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek a nőnap alkalmából. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és 1948-tól kezdve, hivatalos ünnep a nőnap Magyarországon.

A nőnap a mai napig a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének fontos napja. Ezen a napon a nőket virágokkal, ajándékokkal és kedvességekkel köszöntik szeretteik. A nőnap alkalmat ad arra is, hogy felhívják a figyelmet a nők egyenjogúságára és a nők által elért eredményekre.

A nőnap ünneplése országonként eltérő lehet. Egyes országokban a nőnap hivatalos munkaszüneti nap, más országokban pedig nem. A nőnapot gyakran rendezvényekkel, koncertekkel és egyéb programokkal ünneplik.