Munkaszüneti nap nagypéntek 2024-ben?

Igen, Nagypéntek Magyarországon munkaszüneti nap.

2017-ben döntött az Országgyűlés arról, hogy a nagypéntek is bekerüljön a munkaszüneti napok közé.

A nagypéntek munkaszüneti nappá válása

A nagypéntek a keresztény vallási hagyományokban Jézus Krisztus kereszthalálának emléknapja. Magyarországon 2017 előtt nem volt munkaszüneti nap, de a 2016-os országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP pártszövetség ígéretet tett arra, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítja.

A 2017. március 8-án elfogadott törvény 2017-től munkaszüneti nappá nyilvánította a nagypénteket. A törvény indoklása szerint a nagypéntek “a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe, amelynek megünneplését a munkaszüneti nappá nyilvánítással kívánja a Kormány elősegíteni.”

A nagypéntek munkaszüneti nappá válása több pozitív hatással is járt:

  • Lehetővé tette a keresztény hívők számára, hogy szabadon részt vegyenek a nagypénteki istentiszteleteken és vallási szertartásokon.
  • Hosszabb hétvégét biztosított a családok számára, hogy együtt tölthessék az időt és pihenhessenek.
  • Jelentős gazdasági előnyökkel is járt, mivel a hosszú hétvége ösztönzi a belföldi turizmust.

A nagypéntek munkaszüneti nappá válása nem volt mentes vitáktól. Egyesek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a munkaszüneti nap kiesése gazdasági károkat okozhat. Mások azt kifogásolták, hogy a törvény nem terjed ki a más vallási felekezetek ünnepeire.

A viták ellenére a nagypéntek munkaszüneti nappá válása általánosságban elnyerte a lakosság támogatását. A 2017-es Eurostat felmérés szerint a magyarok 72%-a támogatta a döntést.

A nagypéntek munkaszüneti nappá válása fontos mérföldkő volt a magyarországi vallásszabadság történetében. A törvény tükrözi a keresztény vallás kiemelkedő szerepét a magyar társadalomban, és hozzájárul a vallási ünnepek méltó megünnepléséhez.