Országfásítás 2024 – folytatódik a Településfásítási Program 2024: infok itt!

Jön az Országfásítás 2024 – folytatódik a Településfásítási Program. A negyedik ütemben ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll rendelkezésére, amiből 4000 darabot a 2024 tavaszi, 6000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.

A Településfásítási Program eddigi három ütemében összesen 46 000 sorfát ültettek el 1486 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. A Településfásítási Program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés.

A programban igényelhető fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karókat, takarómulcsot és védőrácsot is biztosítunk.

A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, ennek jelképeként minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is.
A harmadik ütemben az érdeklődő települések 13 fafajból választhatnak a készlet erejéig. A listán a különböző települési viszonyok között is sikerrel ültethető fafajok szerepelnek.

A programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Az igénylés és a program megvalósításának tervezett menete a regisztrációval indul 2024. január 15-30-a között. Az online igényléseket 2024. február 1-jén 10 órától a készlet erejéig lehet majd leadni. A tavaszi időszak ültetéseihez 2024. március-áprilisa között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus-november között szállítják a fákat, amit a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít.

A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti.