Pénteken átadásra került a megújult Lánchíd

Pénteken átadásra került a megújult Lánchíd. Karácsony Gergely főpolgármester ünnepélyesen közölte, hogy a munka határidőn és a költségkereten belül zajlott le, így a híd most már újra használatba vehető, mind a budapesiek, mind a városba látogatók számára.

“A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja”

fogalmazott a főpolgármester

A főpolgármester azt is elmondta, a Lánchíd nemcsak egyszerűen egy műtárgy, egy híd, hanem az összetartozás, az egység szimbóluma. A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy “kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében”. A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését – fejtette ki.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: Budapest a nemzet fővárosa, és éppen ezért a Lánchíd nemcsak a budapestiek, hanem Budapest és az ország egésze összetartozásának a szimbóluma is. Az átadási ünnepségen részt vettek a Széchenyi-család tagjai is.

A Lánchíd megépültének korszakában világos volt: nincs Budapest vagy vidék, csak Budapest és vidék van. A Lánchidat egy olyan korszak bízta ránk örökségként, amely abban hitt, Magyarország úgy tud felemelkedni az európai nemzetek sorába, hogy lesz egy európai léptékű fővárosa – mondta a főpolgármester, aki az előbbiek alapján megjegyezte, a Lánchíd nem csupán a budapestieké, ezért “a felújítása nem csak Budapest egyedüli feladata, ehhez várjuk a hozzájárulását a nemzet kormányának is”. – írja az MTI

Miután a Főpolgármester elmondta beszédét, a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.    
A rekonstrukció irányítója Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója volt, aki az átadási ünnepségen köszönetet mondott a budapestiek türelméért, és arról beszélt, hogy már tavaly decemberben, 18 hónappal a lezárás után visszaadták a híd útpályáját a közösségi közlekedés autóbuszainak, a taxiknak, valamint a motorral, a kerékpárral és a rollerrel közlekedőknek.

A BKK vezetője örömét fejezte ki, hogy a felújításnak köszönhetően a buszok kiszámíthatóbban és rövidebb idő alatt, a kerékpárosok pedig nagyobb biztosnágban tudnak átkelni a hídon mint korábban. Walter Katalin beszédéből az is kiderült, hogy naponta 20.000 gépjárművel kevesebb kelhet át a hídon.

A kivitelezést végző A-híd Zrt. vezérigazgatója, Csohány András elmondta, a pénteki nappal véget ért a Lánchíd 2021 óta tartó felújítása. Az első 18 hónapban készült el a “munka műszaki részének dandárja”. Elbontották a régi vasbeton pályalemezt, helyette új acélszerkezetű változatot építettek, megújultak a híd kőfelületei és új korrózióvédelmi bevonatot kaptak a láncok. Ezeken követően végezték el a többi mellett a műemléki felújításokat is – mondta a vezérigazgató, aki azt is kihangsúlyozta, hogy a tervezettnél rövidebb idő alatt kerüt sorra a Lánchíd végleges forgalomba helyezése.

A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. A járdákkal együtt a hídfőkben található aluljárók is megnyíltak. – számolt be az MTI

Az átadáshoz kapcsolódóan a Lánchíd-piknik is megrendezésre kerül, amelynek célja az érdeklődők szórakoztatása és tájékoztatása a híd történetéről és jelentőségéről. A híd színes programokkal, utcazenészekkel, étel-ital kínálattal és különleges megvilágítással várja a résztvevőket, hogy méltó módon ünnepeljék meg a Lánchíd felújításának befejezését. A közúti forgalom ideiglenesen lezárásra kerül a rendezvény ideje alatt, hogy zavartalanul a résztvevők zavartalanul élvezhessék a rendezvényt.

Az MTI tájékoztatása szerint a Lánchídon közlekedő járatok péntek délután 4-től szombat hajnali 4 óráig közlekednek a módosított útvonalon: a 16-os busz csak Budán jár, a Széll Kálmán tér és Clark Ádám tér között; a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os buszok, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai járatok a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át haladnak.


Galéria:


Kövessen az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Átadták a megújult Lánchidat – Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI