Sakk döntetlen neve – így hívják azt, amikor nem dől el a játszma

A sakk döntetlen nem tekinthető vereségnek egyik fél számára sem. A sakkmérkőzéseken általában három játszmát játszanak, és a két játszma nyertese nyeri a mérkőzést. Ha a három játszma után az állás egyenlő, akkor döntetlen a mérkőzés.

A sakkban a döntetlennek két hivatalos neve van: remi és holtverseny.

A két név használata a magyar sakknyelvben nagyjából azonos. A remi szó a franciaországi Remiremont város nevéből származik, ahol 1266-ban kötötték az első dokumentált sakkmérkőzés döntetlenjét.

A holtverseny kifejezés pedig a német “tote Hose” (holtnadrágok) szóból származik, amely a 19. században a sakkban elért döntetleneket jelölte.

A sakk döntetlenének lehetséges okai a következők:

Patt: A lépésre következő játékosnak nincs semmilyen lépéslehetősége, a királya azonban nincs sakkban.
Háromszori lépésismétlés: Ha három egymást követő lépésben mindkét játékos ugyanazt a figurát mozgatja ugyanarra a mezőre, akkor a játszma döntetlen.
Háromszori tükörkép: Ha a játékosok három egymást követő lépésben ugyanazt a pozíciót hozzák létre, akkor a játszma döntetlen.
Ötven lépés szabálya: Ha úgy történik a játszma során 50 lépés, hogy közben nincs sem ütés, sem gyaloglépés, és bármelyik játékos igényli, akkor a játszma döntetlen.
Megegyezés: A játékosok bármikor megegyezhetnek döntetlenben.