SIRHA 2024 – március 5-én indul az esemény Budapesten

Jön a SIRHA 2024  – A SIRHA Budapest, közép-kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása 2024. március 5-7. között az hatodik alkalommal várja a szakembereket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba.

A rendezvényen több mint 500 kiállító vesz részt, akik a legújabb trendeket és innovációkat mutatják be az élelmiszeripar, a vendéglátás és a kereskedelem területén. A kiállítás mellett számos szakmai program is várja a látogatókat, például konferenciák, workshopok és bemutatók.

A SIRHA Budapest egy kiváló lehetőség a szakemberek számára, hogy tájékozódjanak a legújabb trendekről, kapcsolatokat építsenek ki és új üzleti lehetőségeket keressenek.

A kiállításra már lehet jegyeket vásárolni a SIRHA Budapest honlapján.

Fagylalt Aréna

Új program a Sirha Budapest kiállításon! Három nap, három különböző tematikájú fagylaltos programmal.

1.nap programtervezete – Gelato Festival World Masters – Hungary Challenge

A 2022-2025-ös időszakban újra világkörüli útjára indult a Gelato Festival World Masters. A Carpigiani és a Sigep-Italian Exhibition Group partnerekkel közösen szervezett versenyen a világ legjobb fagylaltját keresik ismét. Három versenyboxban folyamatosan készülnek majd a fagylaltok. A fagyasztás után következik a zsűrizés, ami nyilvános. A fagylaltkészítőknek kell egy percen belül bemutatni a zsűri részére az elkészített fagylaltot, elmesélni a történetét, a felhasznált alapanyagokat, megpróbálni „eladni” a terméket.
A nyertes fagylaltmesterek továbbjutnak a 2024-ben Bolognaban megrendezendő Gelato Festival Magyar Döntőjére, ahol a kilenc versenyző közül majd a legjobb kettő jut tovább a világdöntőre és képviselhetik Magyarországot az 5 kontinens legjobb fagylalt ízeit kereső világbajnokságon.
A program főszervezője: Bulfoni Kft./Gelato Festival World Masters.

2.nap programtervezete – „Fagylalt Kaland 2024.” – Játékos és kreatív fagylalt verseny

Játékos és kreatív fagylalt verseny, ami magyar cukrász és fagylaltmesterek mentorálásával, vezetésével történik, de a főszereplők a cukrász tanulók. A program elsődleges célja az edukáció, a fiatalokkal megismertetni a fagylaltkészítés rejtelmeit, de emellett a szórakoztatás, a játékosság is nagyon fontos része a programnak.
A program főszervezője: Magyar Cukrász Ipartestület/Hungexpo Zrt.

3.nap programtervezete – Fagylalt alapanyagokat forgalmazó cégek bemutatói

Tematikus szakmai bemutatók zajlanának, a kiállító fagylaltos cégek mutatják be az újdonságaikat, előre meghatározott sorrend és időbeosztás alapján. A bemutatók kóstolással végződnek, a lelátókon helyet foglaló nézők kóstolják a bemutatott fagylaltokat.

Magyarország Tortája 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal fogja megrendezni a „Magyarország Tortája” versenyt, mely az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapjának köszöntésére jött létre még 2007-ben. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A SIRHA Budapest Kiállításon a verseny első zsűrizési fordulóját élőben követhetik végig a látogatók és bemutatásra kerül az összes versenytorta. A 2023-as évben megújult a verseny, egy nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból – mint például az újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, vagy a magyar gyógynövények –  kellett a versenyzőknek egy alapanyagot kötelezően felhasználniuk a nevezett tortáknál. A jövő évi versenytematika bejelentése 2023 őszén várható.

Közétkeztetési Szakácsverseny

A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) partnerségével meghirdette a nyolcadik Közétkeztetési Szakácsversenyét, a KÖSZ 2023-2024-et a közétkeztetésben dolgozóknak, a fenntartható közétkeztetés jegyében, változatlan mottókkal: „Az út a cél!”„Itt mindenki nyertes!”
A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István agrárminiszter Dr. Oravecz Márton a Nébih elnöke, szakmai védnökök Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Zoltai Anna a KÖZSZÖV elnöke. Szakmai vezető: Némedi József, a KÖZSZÖV alelnöke, a MNGSZ közétkeztetési szekció vezetője.
A verseny szakmai támogatói: Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Élelmiszerhigiénikusok Társasága, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége. A verseny média támogatója: Trade Magazin.
A verseny céljai többek között a közétkeztetés népszerűsítése, minőségének javítása, fejlesztése, a fenntartható közétkeztetés támogatásaa heti egy húsmentes nap kampány megismertetése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása, és a versenyre nevezők, valamint a versenyt látogatók szakmai továbbképzése.
A 4 fős csapatok versenyfeladata egy 3 fogásos (előétel, főétel, desszert), húsmentes, felnőtt ebéd elkészítése, kötelező alapanyagokkal, 4 óra alatt, nettó 850 Ft nyersanyagértékben. Kötelező alapanyagok a mélyalmos tojás, a rögös túró, cékla és jonatán alma.
2023 október-novemberi elődöntők után a legjobb 12 csapat kerül az országos döntőbe, amely látványosan, közönség kóstolással és szavazással egybekötve 2024. március 5-6-7-én zajlik a SIRHA Budapest 2024 kiállításon.

Future Store

A Trade magazin, mint a kiállítás médiapartnere hagyományosan a SIRHA kiállításon mutatja be közel 800nm-en a Future Store Innovations standját, a piac legújabb, bevezetés előtt álló termékfejlesztéseit, innovatív eszközmegoldásait, szolgáltatásait. Eladótér, forró pontok, on the go, kasszazóna, convinience és horeca területek komplett egészként kerülnek bemutatásra trendi újdonságokkal, amelyekkel sokan itt találkozhatnak először. Személyzetnélküli és személyzettel működő egységek újdonságai, speciális megoldások is bemutatásra kerülnek, ahogy a termékinnovációk és legújabb eladóhelyi kommunikációs megoldások.
2024-ben ismét több mint 20 partnercég által bemutatásra kerülő innovációkkal és fejlesztésekkel készül a Future Store, a Jövő Áruháza, amelyek a kiállítás teljes ideje alatt, egyedülálló módon, félóránként induló, szakmai túravezetéssel lesznek látogathatók a regisztrált érdeklődők számára.

Jöjjön, és legyen részese Ön is a Jövő Áruházának!

Nemzetközi Innovációs Verseny

A Hungexpo felkérésére és közreműködésével a Trade magazin szervezi a SIRHA Innovációs Versenyt 2024-ben is. A versenyre csak a SIRHA 2024 kiállítás regisztrált kiállítói jelentkezhetnekaz előző kiállítás óta bevezetett termékeikkel, szolgáltatásaikkal, technológia újdonságaikkal vagy csomagolási megoldásukkal. A versenybe nevezni a kiállítási regisztrációt követően azonnal lehet. A szakmai zsűri által kategóriánként dobogós helyezettnek ítélt pályázatokat a kiállításon egy külön területen mutatják be a szervezők a látogatóknak. A díjátadásra a megnyitó alkalmával kerül sor.

Start Up Island

A Trade magazin új programmal készül a SIRHA 2024 kiállításra szakmai partnereivel. A Future Store mellett egy START-UP PIACTÉR kerül kialakításra, ahol a tervek szerint 10 olyan induló vállalkozás mutatkozik majd be és állít ki térítésmentesen, amelyeket a jelentkezők közül szakmai zsűri választ ki, miszerint a legígéretesebb vállalkozásként kezdték meg pályafutásukat az FMCG piacon, vagy ahhoz kapcsolódóan az elmúlt 3 évben.

HoReCa és Event Tagozat Marketingkommunikációs workshop

A SIRHA 2024 kiállításon ismét megrendezésre kerül a HoReCa és Event Tagozat Marketingkommunikációs Workshop a Magyar Marketing Szövetség HoReCa és Event tagozatának rendezésében.
A HoReCa Marketingkommunikációs Workshopon olyan a HoReCa szakembereket foglalkoztató témák kerülnek terítékre melyek megoldásához a marketing eszközeivel közelebb lehet kerülni. Az aktuális trendek és kihívások mellett az előadók áttekintést nyújtanak a résztvevők számára a jelenlegi piaci trendekről és betekintést nyerünk a kommunikáció boszorkánykonyhájába is.

Felelős Gasztrohősök

A fenntartható vendéglátás egyre népszerűbb hazánkban is, amelyet jól mutat, hogy már négy Zöld Michelin csillagos hellyel is büszkélkedhetünk. De felmerülhet a kérdés, a fenntarthatóság csak a fine dining helyek sajátossága? Mitől lesz egyáltalán fenntartható a vendéglátás?  A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve segít a hazai vendéglátóhelyeknek az ökológiai lábnyomuk csökkentésében tanácsadással, környezetbarát működéssel kapcsolatos tippekkel. Fenntartható Vendéglátóhely minősítésüket már több mint 50 étterem és kávézó szerezte meg országszerte, néhány éve pedig elindítottak egy többször használható, hulladékmentes ételcsomagolási rendszert, a RAKUN Dobozközösséget is. A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2024-ben is részt vesz a kiállításon, szakmai programok szervezésével is hozzájárulnak az esemény sokrétűségéhez. A csapat célja, hogy a mindennapi működésbe beépíthető tippekkel, megoldásokkal megmutassák, a környezetbarát működés nem teher, hanem egy jó lehetőség, mely mára már alapvetéssé kezd válni.

Pataki János emlékverseny

Cukrászati termékverseny felnőtteknek és tanulóknak tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban.
A Magyar Cukrász Ipartestület ötödik alkalommal rendezi meg 2024-ben a Pataki János Emlékversenyt tanulók és felnőttek részére. A verseny minden kategóriájában szabad a témaválasztás, nincsenek témakör meghatározások, vagy megkötések. A SIRHA Budapest szakkiállítás keretében megrendezett, a nagyközönség számára is látványos versenyen, a kimagasló magyar cukrászatot tudjuk bemutatni és népszerűsíteni. A verseny egyik célja a magyar cukrászok kiemelkedő képességének és teljesítményének, valamint a cukrászművészet újdonságainak széleskörű, nyilvános bemutatása. A másik célja, hogy az új ötletek segítségével lendületet adjunk a fiatal cukrász generáció számára. A díszmunkák a kiállítás mindhárom napján megtekinthetőek lesznek az Ipartestület standjánál. A Pataki János emlékversenyre legutóbb 46 versenymunkát neveztek, így az érdeklődés továbbra is töretlen, mind a szakma, mind a látogatók körében.

MVI Konferencia

A vendéglátóhelyek NTAK-os adatszolgáltatása, tapasztalatok és fejlesztési lehetőségek
A turizmus digitalizációja érdekében 2023. július 1-jétől az online pénztárgépet használó vendéglátóhelyek is kötelesek adatot szolgáltatni az NTAK felé. A vendéglátóhelyek NTAK-hoz csatlakozását sokáig bizonytalanság kísérte, ezért a kezdeti tapasztalatok megosztása és a fejlesztési lehetőségek megvitatása hozzájárulhat az adatszolgáltatási rendszer hatékonyabb működéséhez.

Az egyutas italtermékekre vonatkozó kötelező visszaváltási rendszer bevezetése a HoReCa szereplők oldaláról
A belföldön forgalomba hozott üveg, fém és műanyag palackos visszaváltási díjas (egyutas) italtermékek 2024. január 1-től életbe lépő kötelező visszaváltási rendszere (DRS, Deposit Refund System) érinti a HoReCa szereplőket is. Ennek keretében érdemes áttekinteni a jogszabályi előírásokat, azokhoz kapcsolódóan pedig bemutatni a vendéglátás lehetőségeit, illetve az ágazati sajátosságokat.