Sopronfest 2024 – májusban megnövelt helyszínen tartják a népszerű eseményt

2024. május 17-19. között, a pünkösdi hétvégén és az azt megelőző napokban másodszor rendezik meg a Hűség Városa új fesztiválját. A SopronFest a hazai fesztivál palettán újszerű, „urbán tematikát” valósít meg, amely az egész várost ünnepi programok százával tölti meg.

A város vezetésének és a szervezőknek hosszú távú tervei vannak a SopronFesttel, 2024-ben már az idei látogatószám duplájára számítanak, miközben deklarált céljuk, hogy “emberi léptékű” fesztivált szervezzenek. Hazai és nemzetközi sztárok, rengeteg podcast-beszélgetés, kortárs képzőművészet, gasztronómia, mozi és túrák: ünnepi programsorozat utcákon és tereken – címszavakban erről szól a II. SopronFest, amelyen két olyan hazai produkció is szerepel, amelyek az év első felében csak Sopronban koncerteznek.

A fő helyszín a Lővérek, ahol május 17-től három napon át a legfontosabb hazai fesztivál kedvencek lépnek színpadra. A most közzétett line-upban szerepelnek egyelőre „titkos hazai headlinerek”, akik a SopronFesten exkluzív fellépést vállaltak, az ő nevükre a következő hetekben derülhet fény. A Lővérek megnövelt területen, az erdő szélén felépített szabadtéri és fedett helyszínekkel várja a 2023-as látogatószám dupláját.

A szervezők hangsúlyozzák: “emberi léptékű fesztivál megteremtése a cél, ahol a soproniak és a más városokból érkező turisták is jól érezhetik magukat.” A soproni borászokat felvonultató Poncichter Negyed mellett új helyszín a Secret Garden, amely egy pompás völgy a Lővérekben.

Demjén Ferenc koncert nyitja az eseményt

A Fő téren 2024. május 12-én Demjén Ferenc koncertje nyitja meg az ünnepi programsorozatot. Ugyanezen a napon a Liszt Központban délután Fábry Sándor nevetteti meg a közönséget, majd a Telekom PodcastFest kiemelt és exkluzív eseményeként Puzsér Róbert és Sebestyén Balázs közösen áll színpadra és ugyanitt elindulnak a SopronFest ART programjai is.

A SopronFest Fő téri színpada egész héten ingyenes koncertekkel várja a közönséget. A Lővérekben zajló koncertsorozat előestéjén, május 16-án egy olyan zenekarral találkozhatunk, amely hosszú idő után lép újra színpadra és amely több generáció számára meghatározó. A csapat neve csak januárban lehet nyilvános, de az már publikus, hogy utánuk a Necc Party csapata indítja a napot a Tűztorony tövében.

Ugyanitt lép fel a SopronFest warm-up-napok keretében a Csík zenekar, a gyerekeket Kovácsovics Fruzsina várja, vasárnap pedig napközben Metha és a Secret Factory programja után a holland Kraak & Smaak zenekar koncertezik.

Újabb nemzetközi sztárral is bővült a Lővérek kínálata a SopronFesten: a Bladerunnaz csapatával érkezik a brit drum& bass dj páros, Sigma.

Megérkeztek az első hírek a SopronFest gasztronómiai programjairól is. A szervezők célja, hogy 10 napon át ismert séfekkel és a hazai gasztronómia népszerű alakjaival találkozhasson a közönség a legjobb soproni vendéglátóhelyeken. Reggeli, ebéd, vacsora és persze számos előadás és beszélgetés a Sopron Gourmet keretében. Az Erhardt Étterem vendége lesz a balatonszemesi Kistücsök csapata, a Fórum Pizzériában Gianni várja az olasz konyha szerelemeseit, a Harrer Csokigyárba pedig Szabi a Pék érkezik.

Bővebb: Sopronfest 2024