Szeptemberben a Gödöllői Kastélyba érkezik a legnagyobb Sissi-kiállítás

Szeptemberben a Gödöllői Kastélyba érkezik a lenyűgöző Sissi on Tour című időszaki kiállítás, mely Wittelsbach Erzsébet, azaz Sissi életét eleveníti fel az érdeklődők előtt. A 19. századi Európa történelmének talán legérdekesebb személyéhez a kiállításon bemutatott személyes és családtagjaihoz tartozó tárgyakon keresztül kerülhetnek közelebb a látogatók.

A gyűjtemény kulcsfontosságú elemeit a bécsi Hofburgban található Sissi Múzeum különleges részét képező kollekcióból válogatták ki. Ez a lenyűgöző gyűjtemény jelenleg több mint 1000 tárgyat tartalmaz, így méltán mondhatjuk, hogy világviszonylatban ez a legnagyobb Sissi-gyűjtemény. A legérdekesebb darabokból egy utazó kiállítás készült, melynek első állomása Gödöllő lesz.

A tárlat látogatói szemügyre vehetik azokat a különleges emlékeket, amelyek Erzsébet császárné életét szorosan kötik a múlt korokhoz. Számos fontos tárgy kerül bemutatásra, például egy selyemruha és egy főkötő, amit Sissi a keresztelőjén viselt, az aranyozott tartály, amely a császár uralkodói jelmondatával és a magyar koronával van díszítve és amelyben megtalálható az 1867. június 8-i koronázás dombjának földje, valamint az aranyból készült medál, amelyen Sissi lányáról, Gizelláról és fiáról, Rudolfról készült fényképe található.

Emellett a látogatók megcsodálhatják Sissi fekete napernyőjét, több császári családtagot ábrázoló portrét, különféle dokumentumokat, porcelánokat, valamint olyan ruhadarabokat, mint a királyné gimnasztikanadrágja vagy Rudolf trónörökös vadászmellénye. Számos metszet és grafika is helyet kapott a gyűjteményben, amely tovább színesíti a tárlat élményét.

A kiállítást szeptember 8-tól január 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Gödöllői Kastélyban. A tárlat kurátora Michael Wohlfart, a bécsi Sissi Múzeum elismert Erzsébet királyné-szakértője, így az érdeklődők garantáltan egy felejthetetlen kulturális élményben lehetnek részesei.


Kövessen minket Facebookon is


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztáció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI