Szerdán elstartolt a Balaton Sound Zamárdibanbals

Zamárdiban szerdán elindult a Balaton Sound, amelyre az idei évben a szervezők 140-150 ezer fesztiválozót várnak öt nap alatt.

Az idei évben a fesztiválon számos gigantikus méretű újítás lesz jelen. Nagy hangsúyt kaptak a sport- és szabadidős programok a vízben és a vízparton egyaránt.

A fesztiválon idén is nagy arányban uralkodni fog az elaktronikus zene nagy közönségeket vonzó műfaja. A szervezők elmondása alapján a világ top 20 DJ-je közül hét bizosan jelen lesz a Balaton Soundon. Olyan nevekkel találkozhatnak majd a fesztiválozók, mint a Dimitri Vegas & Like Mike duó, Armin van Buuren vagy Hardwell. A 200 programot 15 helyszínen élvezhetik majd a jelenlévők.

Hat évre szóló megállapodást kötöttek Zamárdival, amely több rendezvényre is kiterjed. Az előző évben egy esős időszakra esett a fesztivál amely jelentős károkat is okozott, idén ezen károk elhárítására és megelőzésére tízmilliós nagyságrendben költöttek.
A 18-30 év közötti látogatók száma folyamatosan nőtt, tavaly már 145 ezren vettek részt a fesztiválon. Ez az idén sem lesz másként, bár egyelőre nincs teltház egyetlen napon sem. Tapasztalatok szerint a hétvégi napok, jó idő esetén, hamar betelnek. A külföldi látogatók 60-70 százaléka Belgiumból és Hollandiából érkezik, de sokan érkeznek Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Angliából és Olaszországból is. – tudta meg Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert főszervezők elmondása alapján az irodalmijelen.hu

A fesztiválterület megépítéséhez 300 ember dolgozott nyolc napon át, és 80 kamionnyi fémszerkezetet használtak a színpadok felépítéséhez. A területet egy 15 kilométer hosszú kerítés veszi körül. A vendégek kényelmét 2500 kanapé, fotel és bútor szolgálja, a természetes szükségletek elvégzését pedig 800 mobil és konténeres vécé biztosítja. Egy 350 fős biztonsági szolgálat gondoskodik a rendezvény biztonságáról, továbbá rendelkezésre áll öt mentőautó, több tucat egészségügyi szakember és három tűzoltóautó 300 tűzoltó-készülékkel. A Sound teljes területén és a környező utcákon összesen 450 takarító dolgozik azért, hogy a fesztivál tiszta és rendezett legyen.

Tavaly a fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények 2 millió vendégéjszakát és 33,7 milliárd forint bevételt termeltek, ami jól mutatja a fesztiválturizmus növekvő népszerűségét.

“Fontos lenne elérni, hogy minél több külföldi érkezzen a Balatonhoz. Az olyan fesztiválok, mint a Sound nagyban hozzájárulnak ehhez”

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója

A Balaton Soundot idén a 15. alkalommal rendezig meg és talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy jövőre is változatlanul dübörögni fog a buli Zamárdiban.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere elismeréssel szólt a szervezők munkájáról, akik már kilencedik éve irányítják a figyelmet Zamárdira a Sound rendezvényével. Hangsúlyozta, hogy ez az egyetlen magyar fesztivál, ahol a külföldiek aránya közel 50 százalék.


Indexkép: Megkezdődött a Balaton Sound fesztivál – Zamárdi, 2023. június 28. Balaton Sound felirat a fesztivál nyitónapján Zamárdiban 2023. június 28-án. Négy napon át a világ legjobb DJ-i lépnek a színpadokra a Balaton-parti településen. MTI/Vasvári Tamás
Forrás: MTI, irodalmijelen.hu