Tizenkilenc embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

Nemrég köszöntött be a strandidő, ezzel pedig kezdetét vette az idószak árnyoldala is. A hétvege folyamán hét esetben kellett mentést végeznie a rendőrségnek a Balatonnál, ahol összesen tizenkilenc embert segítettek a partra jutni. – tudta meg az MTI a police.hu-ról.

A rendőrség tájékoztatása szerint a strandolók a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan visszajutni a partokra. A rendőrök olyan helyzetekben nyújtottak segítséget, amikor műszaki hibás vitorlások utasai vagy viharos szélben a parttól eltávolodó vízibiciklisek és SUP-osok kerültek veszélybe.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja, hogy azok, akik nem tudnak úszni, az kerülje a természtes vizeket. Az úszásban kevésbé jártas személyek csak sekély vízben, a part közelében fürödjenek, vízibiciklizzenek vagy más vízi eszközöket használjanak, és ne ugráljanak a vízbe róluk.

A vízirendészet fontosnak tartja, hogy azok, akik nem eléggé vízbiztosak, viseljenek mentőmellényt a vízi járműveken, és kerüljék a nyílt vízen való tartózkodást a szélsőséges melegben. Emellett alkoholos vagy ittas állapotban tilos fürdeni.

Tizenkilenc embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén
Illusztrációs céllal megjelenített kép! Csobbanás a Balatonban. Fotó: Pixabay

A rendőrség kiemeli a viharjelzési szabályok betartásának fontosságát. Az elsőfokú viharjelzés esetén a veszélyt jelző lámpa percenként 45-ször villan, és csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A másodfokú viharjelzésnél a fény percenként 90-szer villan fel, ilyenkor tilos a fürdés, valamint – kivéve a vitorlás hajókat – tilos a csónakokkal és más vízi sporteszközökkel közlekedni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki bajba jutott embereket észlel a tóban, hívja a 1817-es ingyenes segélyhívó telefonszámot.


Indexkép: A kép csak illusztráció! – Pixabay
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.