Tizenkilenc új mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál

Újabb tizenkilenc mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), melynek ünnepélyes átadására szerdán Budapesten került sor. A járművek átadását Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára végezte.

Takács Péter kiemelte, hogy az újonnan szolgálatba állított autók révén az átlagos mentőautók életkora öt év alá csökken. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le, ebből pedig több mint hétszázat 2017 óta. A kormány hat éve döntött arról, hogy a mentőautók átlagéletkorát öt év alatt tartják, amely az OMSZ járműparkjának megújulását célozza.

Az államtitkár elismerően beszélt az OMSZ 75 éves fennállásáról, kiemelve, hogy az országos hatáskörrel rendelkező szervezet magas szakmai színvonalon végez példaértékű munkát a mentésszervezés terén. Takács Péter hangsúlyozta, hogy az emberek megbíznak az OMSZ-ben, és a szolgálat személyi állománya kiválóan teljesít. Továbbá kiemelte az OMSZ sikeres együttműködését az új ügyeleti rendszer bevezetésében.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az alapellátási ügyelet szervezésére bevezették az új 1830-as hívószámot, ugyanakkor “nagy baj esetén” továbbra is a 112-es hívószámot kell használni. A tervek szerint szeptembertől januárig a többi vármegye is csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez.

Az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor elmondta, hogy az új mentőautók 33 járműből álló beszerzés második ütemét jelentik. Az új autók már szerdától szolgálatban állnak tizenkilenc településen, köztük Ózdon, Miskolcon és Kapuváron. Csató Gábor kiemelte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a mentőszolgálat technikai és szakmai fejlesztése mellett. Emellett tájékoztatott arról, hogy a közeljövőben tizennégy mentőállomás energetikai korszerűsítése is megvalósul, amelyre mintegy 3,5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

A mentőgépkocsik száma az Országos Mentőszolgálatnál (2008-2021)
A mentőgépkocsik száma az Országos Mentőszolgálatnál (2008-2021) Forrás: MTI

Az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál elmondása szerint az új mentőautók beszerzését mintegy 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatás segíti elő. Az új járművek hozzájárulnak az OMSZ hatékony működéséhez és a magas színvonalú mentőszolgáltatás biztosításához az egész ország területén.

Az indexkép csak illusztáció!
Cikk forrása: MTI